Hlavní obsah

Rus si koupil úmrtní list, aby se vyhnul návratu na frontu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenský soud v Rusku poslal na pět let do trestanecké kolonie za dezerci muže z Burjatska, který si pro sebe koupil úmrtní list, aby nemusel zpátky na frontu na Ukrajinu. Informuje o tom Rádio Svoboda na svých internetových stránkách.

Foto: Profimedia.cz

Ruští odvedenci z Volgogradu nastupují do autobusu, který je odveze na základnu. Ilustrační foto

Článek

Zorigta Arabžajeva odvedli do armády v listopadu loňského roku. Na jaře přijel domů na dovolenou, do služby k jednotce se ale už nevrátil. Když si pro něj přišla domů vojenská policie, jeho syn jim ukázal otcův úmrtní list. Později ale policisté zjistili, že dokument byl falešný, a Arabžajeva 4. května zadrželi.

Muž u soudu vysvětloval, že se nechtěl vracet na Ukrajinu kvůli psychickému stavu své manželky. Loni v září zemřel při dopravní nehodě jeden ze synů Arabžajevových, o dva měsíce později musel narukovat Zorigto. Když byl doma na dovolené, manželka vyhrožovala, že pokud se vrátí do války, spáchá sebevraždu. V této situaci se muž rozhodl objednat si pro sebe úmrtní list.

Foto: Shandyba Mykyta, ČTK/AP

Boje na Ukrajině neustávají. Na vozidlo na cestě u Bachmutu zasáhl ruský dron.

Soud připustil, že v rodině panovala „negativní psychická atmosféra“, která měla vliv na chování obžalovaného. Nicméně Arabžajevovi uškodilo to, že jeho manželka nevyhledala lékařskou pomoc a on sám jí prý nepomáhal v tom, aby se jí takové pomoci dostalo.

Rádio Svoboda uvádí, že ruské soudy často rozhodují o vojácích, kteří bez povolení opustili svoji jednotku. Častěji od soudů odcházejí s nepodmíněnými tresty v trestanecké kolonii, někdy dostávají podmíněné tresty. Podle některých právníků podmíněné tresty soudy udělují proto, aby armáda měla možnost odsouzeného poslat bojovat na Ukrajinu.

Rusko vytvořilo devět záložních pluků pro nasazení na frontě

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám