Hlavní obsah

Osmiletá dcera Putinova spojence vlastní luxusní byt v Londýně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Osmiletá dcera Vladimira Gruzdeva, ruského oligarchy a spojence ruského prezidenta Vladimira Putina, je uvedena jako majitelka multimilionového bytu v jedné z nejexkluzivnějších londýnských čtvrtí. Informoval o tom server Business Insider, který prý viděl příslušné dokumenty.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Gruzdev

Článek

Vladimir Gruzdev se proslavil jako magnát v obchodu s potravinami. Pak začal kariéru v politice, což mu v roce 2010 vyneslo zvláštní uznání u Putina, uvedl Insider s tím, že čisté Gruzdevovo jmění bylo naposledy v roce 2021 podle Forbesu odhadováno na 900 milionů dolarů (přes 20 miliard korun).

O bytě se poprvé zmínil list The Times of London v souvislosti s vyšetřováním neziskové protikorupční organizace Transparency International ohledně majetku vlastněném rodinami sankcionovaných oligarchů.

Byt byl zakoupen za 2,3 milionu liber (asi 63 milionů korun) v roce 2000 prostřednictvím společnosti se sídlem na Kajmanských ostrovech, kde je nulová daňová sazba. Při současném kurzu a po úpravě o inflaci se cena nemovitosti odhaduje na 4,9 milionu dolarů (přes 111 milionů korun). „Jedna webová stránka zabývající se oceňováním nemovitostí naznačuje, že by mohla mít hodnotu přes 10 milionů dolarů (227 milionů korun), ale její skutečná hodnota na otevřeném trhu není jasná,“ sdělil Insider.

Ruští oligarchové přepisovali těsně před invazí majetky na děti

Válka na Ukrajině

Na dceru 20 dní před invazí

Záznamy, které má Insider k dispozici, ukazují, že osmiletá dívka, jejíž jméno list neuvádí, protože je nezletilá, byla poprvé prohlášena za majitelku luxusní nemovitosti v únoru loňského roku, 20 dní předtím, než Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

Podle Insideru nejsou na Gruzdeva uvaleny sankce západních zemí, sankcionován je pouze ze strany Ukrajiny, která se k tomuto kroku rozhodla poté, co oligarcha sdílel prohlášení Asociace právníků Ruska – jejímž představenstvu předsedá – podporující válku.

Rezidence jeho dcery se nachází v Kensingtonu – jedné z nejexkluzivnějších londýnských čtvrtí – a zahrnuje parkovací místo a pokoj pro služebnou, jak uvedly Times. V okolí nemovitosti se nachází několik ambasád či Royal Albert Hall. Pouhého půl kilometru je současná rezidence prince Williama a Kate Middletonové.

Insider připomíná, že někteří z nejmocnějších ruských oligarchů včetně Romana Abramoviče koupili nemovitosti v této části města, které se v některých kruzích přezdívá „Rudé náměstí“ kvůli velkému počtu ruských vlastníků.

Majetek 23 nejbohatších Rusů se po roce války ztenčil o pětinu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám