Hlavní obsah

Nohu zraněného českého dobrovolníka se zřejmě podaří zachránit

Nohu českého dobrovolníka, který byl podle informací humanitární organizace Zdravotnízajištění.cz těžce zraněn na Ukrajině, se zřejmě podařilo zachránit. Ve středu o tom na Twitteru informovala další česká organizace Dárek pro Putina, která v tuzemsku pořádá sbírky na zbraně pro ukrajinské obránce.

Foto: Lenka Klicperová, Novinky

ilustrační foto

Článek

„Asi už víte, že tu nohu se snad podařilo zachránit. Jsme ve spojení s kluky ze Zdravotního zajištění. Pokud se rozhodnou, že nastal čas na nějakou sbírku, určitě vám dáme vědět. Díky!“ píše se v příspěvku twitterového účtu Dárek pro Putina.

O zranění dalšího českého dobrovolníka v úterý informoval předseda humanitární organizace Zdravotnízajištění.cz Jan Zamrazil.

„Máme dalšího zraněného Čecha. Zranění jsou vážná, dle mých informací měl přijít o jednu dolní končetinu, každopádně je jeho stav už nyní stabilizovaný a je mimo ohrožení života,“ řekl v úterý večer serveru Lidovky.cz.

Na Ukrajině zřejmě přišel o nohu český dobrovolník

Domácí

Ve středu se nicméně jeho organizace za zveřejnění informace na Twitteru omluvila.

„Omlouváme se @barbarian_cohen za zveřejnění, že je zraněný. Nebyl v tom špatný úmysl. Tvoji podporovatelé by měli vědět, že jsi byl zraněn, a být utvrzeni proti slovům hejtrů, že se jedná jen o twitter bojovníka bez reálného člověka. Že jsi byl reálně zraněn při obraně nevinných.“

Ministerstvo zahraničí bližší informace o případu nemá. Zástupce organizace Zdravotnízajištění.cz samo kontaktovalo, ten ale podrobnosti k případu neměl.

„Nemáme jasné informace o tom, co se vlastně mělo stát. Pokoušíme se je v součinnosti s naším zastupitelským úřadem v Kyjevě zjistit,“ řekl Novinkám mluvčí české diplomacie Daniel Drake.

Zraněný český medik

V březnu byl při bojích na Donbasu zraněn český medik z projektu Phoenix. Po několika dnech byl z Ukrajiny převezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, jeho stav by měl být stabilizovaný.

Podle informací ministerstva zahraničí padli na Ukrajině při bojích proti ruské armádě dva čeští dobrovolníci. Jeden minulý měsíc, druhý loni v červnu.

Podle Zamrazila jsou ve skutečnosti české ztráty zřejmě vyšší. „Píše se o dvou, ale bude jich bohužel více. Počet se ale nedá přesně odhadnout, mohlo by jít o deset až patnáct Čechů,“ míní.

Ministerstvo zahraničí uvádí, že na Ukrajině je nyní přibližně 150 Čechů, kteří tam pracují, žijí se svými rodinami nebo přišli dobrovolně pomáhat Ukrajině v boji proti ruské agresi, napsaly Lidovky.cz.

Zraněného českého dobrovolníka z Ukrajiny převezli do Prahy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám