Hlavní obsah

Pučisté v Německu plánovali vpád do parlamentu

Aktualizováno

Zadržená teroristická skupina v Německu plánovala vybudovat novou armádu a existoval také plán na násilný vpád do sídla parlamentu. Ve středu to na tiskové konferenci v Karlsruhe prohlásil nejvyšší státní zástupce Peter Frank. Řekl také, že extremisté zastávali různé spiklenecké teorie, včetně teorie amerického konspiračního hnutí QAnon. Osm ze 25 zadržených je podle Franka již ve vyšetřovací vazbě.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Německá policie ve středu spustila rozsáhlou razii.

Článek

Extremisté z takzvaného hnutí Říšských občanů byli v hledáčku orgánu již několik let. Již v roce 2016 varovali experti, že se do této skupiny koncentrují různé problémové typy, zkrachovalé existence a pološílenci.

O dva roky později, kdy počty členů v tomto hnutí rostly, varovala kontrarozvědka, že Říšští občané budují vlastní armádu a připravují se na pokus o převrat.

Rozsáhlé zatýkání v Německu. Teroristická buňka plánovala násilný převrat

Zahraniční

Vzhledem k tomu, že členové zastávali i konspirační teorie QAnon, nedá se vyloučit, že se při přípravách na vpád do sídla německého parlamentu inspirovali u svých „kolegů“ v USA, kteří v lednu loňského útoku obsadili Kapitol a pokusili se zabránit stvrzení demokratických prezidentských voleb.

Vnitro: Proti extremistům budeme tvrdě postupovat

Podle spolkové ministryně vnitra Nancy Faeserové měla nyní zadržená skupina dvě odnože, a to politickou a ozbrojenou.

„Je očividné, že organizace měla dvě složky. Takzvanou radu a vojenské křídlo. To již samo o sobě ukazuje na nebezpečnost tohoto údajného teroristického uskupení,“ uvedla Faeserová s tím, že Německo bude proti extremistům, kteří ohrožují ústavní zřízení, tvrdě postupovat.

Na zátahu proti radikálům se podílelo na 3000 policistů. „Byla to náročná operace a já jsem ráda, že se všichni vrátili v pořádku,“ řekla. To, že Německo dokázalo plány na převrat odhalit a proti strůjcům zakročit, je podle ministryně důkazem, že země má silné základy právního státu.

Při rozsáhlé razii v 11 německých spolkových zemích zatkla ve středu ráno policie 25 lidí patřících k extremistické pravicové skupině, která podle vyšetřovatelů plánovala převrat a ozbrojené útoky proti státu. Součástí skupiny byli přívrženci radikálního hnutí Říšští občané (Reichsbürger), které popírá legitimitu spolkové republiky a vyzývá ke svržení spolkových institucí.

USA by uvítaly dodání německých tanků na Ukrajinu. Nutit ale nikoho nebudou

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám