Hlavní obsah

Do ukrajinských černomořských přístavů připluly pro obilí první dvě lodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do ukrajinských černomořských přístavů dopluly pro obilí dvě nákladní lodě, napsal dnes server Interfax-Ukrajina. Jsou to první plavidla, která do přístavů v Oděské oblasti vplula od začátku ruské invaze na Ukrajinu, aniž při tom využila koridor ustanovený takzvanými obilnými dohodami.

Do ukrajinských přístavů dopluly pro obilí dočasným koridorem první dvě nákladní loděVideo: Reuters

 
Článek

Turecká nákladní loď Aroyat, která pluje pod vlajkou tichomořského Palau, vplula do vod ukrajinského přístavu Čornomorsk v sobotu kolem 18:00 místního času (17:00 SELČ). Plavidlo Resilient Africa, rovněž plující pod vlajkou Palau, připlulo do oděského přístavu kolem 22:00 místního času (21:00 SELČ).

O jejich připravenosti k plavbě v sobotu informoval ukrajinský vicepremiér Oleksandr Kubrakov. Plavidla podle něj mají naložit asi 20 tisíc tun pšenice, která poputuje do afrických a asijských zemí.

Ruská invaze na Ukrajinu, jež začala koncem loňského února, zastavila vývoz ukrajinských zemědělských produktů přes Černé moře. Dohody z loňského června podepsané pod záštitou Turecka a OSN umožňovaly i přes ruskou námořní blokádu vyvážet obilí a další zemědělské produkty.

Evropská komise neprodlouží embargo na obilí z Ukrajiny

Evropa

Když Rusko obilné dohody neprodloužilo, Kyjev zřídil vlastní koridor. Od poloviny srpna skrze něj z ukrajinských přístavů vyplulo pět z několika desítek lodí, které válka uvěznila v ukrajinských přístavních městech Čornomorsk, Oděsa a Južne – přístav v tomto městě nese v ukrajinštině název Pivdennyj.

Moskva varovala, že všechny lodě mířící do ukrajinských vod bude považovat za plavidla, která by mohla vézt zbraně. V polovině srpna pak ruské námořnictvo vyslalo varovné výstřely k nákladní lodi Sukra Okan, která plula do Izmajilu, což je ukrajinský přístav na Dunaji. Na plavidlo se poté nalodili vojáci, kteří podle ruských úřadů kontrolovali, zda loď neveze zbraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám