Hlavní obsah

Deník potvrdil pravost videa, na kterém jsou zabiti ležící Rusové

– Makijivka

Deník The New York Times prozkoumal a potvrdil pravost videa, které kolovalo minulý týden na sociálních sítích a na němž mají ukrajinští vojáci v Makijivce v Luhanské oblasti zabít ruské válečné zajatce.

Foto: Profimedia.cz

Statek v Makijivce, kde došlo ke střelbě a zabití ruských vojáků

Článek

Video se původně objevilo na ukrajinských serverech jako propagace hrdinského znovudobytí ukrajinského území. V Rusku ale záběry vyvolaly ostrou reakci, protože mají předcházet zabití ruských zajatců z bezprostřední blízkosti.

Americký deník zdůrazňuje, že ačkoli potvrdil autenticitu videí, na záběrech není vidět, jak či proč byli ruští vojáci zastřeleni. „Zůstává jen záhada. Takové zanechávají obě strany v on-line bitvě o srdce a mysl,“ podotkl NYT.

Moskva a Kyjev se z válečných zločinů obviňují navzájem. Rusko tvrdí, že Ukrajinci bez milosti popravili neozbrojené ruské zajatce, ukrajinský komisař pro lidská práva Dmytro Lubinec zase tvrdí, že incidentu přecházela střelba ruských vojáků, kterou zahájili během toho, co se vzdávali.

„Toho videa jsme si vědomi a prověřujeme ho,“ uvedla mluvčí lidskoprávní kanceláře při OSN Marta Hurtadoová. „Obvinění z hromadných poprav lidí v boji by měla být neprodleně vyšetřena a případní pachatelé pohnáni k odpovědnosti,“ dodala.

Ukrajinci mají rozkaz brát zajatce. Kyjev vyšetřuje záběry údajné popravy Rusů

Válka na Ukrajině

K úmrtí ruských vojáků došlo v polovině listopadu na statku v obci Makijivka v Luhanské oblasti. NYT záběry porovnal se satelitními snímky. Video natočily dva zdroje: dron a ukrajinský voják.

Na videu jsou vidět záběry natočené na nádvoří statku. Jeden z ukrajinských vojáků se s puškou blíží k přístřešku, kde se Rusové ukrývají. Ozve se několik výstřelů, i když není jasné odkud. Video je následně přerušeno a na dalším záběru leží šest vojáků tváří k zemi vedle sebe.

Nejméně dva z nich jsou v tu dobu živí, hýbou se. Další jsou nehybní. Se zdviženýma rukama zpod přístřešku vycházejí další čtyři vojáci, kteří následně uléhají vedle zbylých vojáků. Až dosud se vše obejde bez incidentů.

Když z přístřešku vyjde jedenáctý ruský voják, zamíří na jednoho u ukrajinských vojáků a zahájí palbu. Kamera vojáka se v tu chvíli trhne, protože jsou Ukrajinci zaskočeni. Video následně končí, a není tak jasné, co se přesně odehrálo. Na pozdějších záběrech z dronu je ale vidět krvavá spoušť.

Válečný zločin? Těžko určit

„Zdá se, že většina vojáků byla střelena do hlavy. Jsou vidět kaluže krve, což indikuje, že je nechali mrtvé. Zdá se, že nebyla žádná snaha je zvednout nebo jim pomoci,“ uvedla Rohini Haarová, lékařská poradkyně organizace Physicians for Human Rights.

Iva Vukušičová, odbornice na stíhání válečných zločinů z Utrechtské univerzity, uvedla, že je obtížné určit, zda byl válečný zločin spáchán pouze na základě videozáznamu. Rozhodující podle ní je, kdy byli Rusové zastřeleni.

„Bylo to v okamžiku, kdy poslední Rus vyšel ven a začal střílet? Nebo to bylo až poté, co byla bezprostřední hrozba neutralizována? Pak by se jednalo o válečný zločin,“ vysvětlovala.

Pokud by byli ruští vojáci zastřeleni ihned po zahájení palby, nejedná se podle Vukušičové jednoznačně o zločin. „Pokud tito vojáci ještě nebyli prohledáni, tak Ukrajinci nemohli vědět, zda jsou ozbrojení, i když leží na zemi,“ upřesnila. „Pak bychom mohli říct, že pokud by poslední Rus nezačal střílet, byli by zřejmě všichni naživu,“ dodala.

Ukrajinští vojáci popravili válečné zajatce, tvrdí Rusko

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám