Hlavní obsah

ČR se ohradila proti křížům na technice dodané na Ukrajinu

V reportáži České televize se objevil minulý týden záběr české houfnice Dana, na které byl namalován trámový kříž, jaký používal wehrmacht. Záběry samohybné houfnice zveřejnila i agentura Reuters. Ministerstvo obrany se kvůli tomu obrátilo na ukrajinské velvyslanectví.

Foto: Reuters

Ukrajinští příslušníci 110. samostatné mechanizované brigády pálí 9. května 2023 ze samohybné houfnice Dana u města Avdijivka. Na bocích je patrný trámový kříž

Článek

Samohybnou houfnici s namalovanými kříži nasadila u Avdijivky ukrajinská 110. samostatná mechanizovaná brigáda.

Náměstek ministryně obrany Jan Jireš kvůli tomu jednal s ukrajinským velvyslanectvím. „Sešel jsem se s ukrajinským chargé d´affaires a vojenským přidělencem. Ukázal jsem jim fotografie darované dany s namalovaným křížem a vysvětlil, že to zbytečně poškozuje reputaci Ukrajiny a dává munici konspirátorům,“ řekl.

Foto: Sofiia Gatilova, Reuters

Ukrajinští příslušníci 110. samostatné mechanizované brigády Ozbrojených sil Ukrajiny se připravují na střelbu ze samohybné houfnice Dana u města Avdijivka. Na boku je vidět trámový kříž

Na případ upozornily ukrajinské velvyslanectví i Novinky. Bere ho vážně, redakci přislíbilo vyjádření.

Trámové kříže se na ukrajinské technice objevily několikrát. Většinou šlo o taktické označení použité k odlišení ukrajinské techniky od ruské, protože obě používají řadu stejných typů vozidel sovětského původu. Objevilo se však i několik případů, kdy měly stejný tvar jako trámové kříže používané wehrmachtem a luftwaffe koncem druhé světové války. Nebyly namalované od ruky, ale profesionálně nastříkané.

V případě tanků nasazených u běloruské hranice ukrajinská strana poslala posléze jejich snímky, kde byly kříže už odstraněny, a vysvětlila, že šlo o pochybení jednotlivců. Nebylo to však hned, protože případ se musel prověřit.

Ukrajinské tanky na sobě měly německé kříže. Chyba jednotlivce, přiznal Kyjev

Válka na Ukrajině
Foto: Ukrajinské velvyslanectví v Praze

Zamalování kříže na ukrajinském tanku

Reklama

Výběr článků

Načítám