Hlavní obsah

Co bude s wagnerovci? Dejte se k nám a potáhneme na Moskvu, lanaří je Ruský dobrovolnický sbor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po středečním pádu letadla, na jehož palubě měl zemřít majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, se množí otázky, co bude s jeho žoldnéři. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoří o zhruba 20 tisících mužích, kteří podle něj mohou být hrozbou pro Ukrajinu, Bělorusko, Polsko i samotné Rusko. Do svých řad žoldnéře lanaří i Ruský dobrovolnický sbor.

Foto: Stringer, Reuters

Portréty šéfa ruských žoldnéřů Jevgenije Prigožina a velitele skupiny Wagner Dmitrije Utkina u provizorního pietního místa v Moskvě.

Článek

„V našich odhadech hovoříme o 20 tisících nekontrolovaných mužích, kteří mohou být hrozbou pro Ukrajinu, Bělorusko, Polsko, ale možná i Rusko. Kdo ví,“ řekl ve čtvrtek Zelenskyj na tiskové konferenci po návštěvě norského premiéra Jonase Gahra Støra v Kyjevě.

Budoucnost wagnerovců je po údajné smrti Prigožina nejistá. Ve čtvrtek se objevily zprávy, že se mnozí členové snaží patrně vrátit z Běloruska zpět do Ruska, jasné to však není.

Wagnerovci se po zprávách o smrti Prigožina prý v Bělorusku balí

Evropa

Wagnerovce do svých řad zkouší lanařit Ruský dobrovolnický sbor, což jsou ruští radikálové, kteří v květnu společně s Legií Svoboda vnikli do ruské Bělgorodské oblasti. Ti natočili pro wagnerovce krátký vzkaz.

„Vaši velitelé byli zřejmě cynicky popraveni. Každému je jasné, že byli zabiti na příkaz představitelů nejvyššího mocenského patra Ruské federace. Teď máte těžkou, ale poměrně logickou volbu. Buď bojovat ve službách vrahů vašich velitelů, nebo si zachráníte čest a pomstíte se jejich katům odchodem na Ukrajinu,“ zní úvodní část vzkazu.

„Pokud jste se nedopustili válečných zločinů na území Ukrajiny, vyzýváme vás, abyste se přidali do našich řad a nejprve dokončili tento krvavý mlýnek zvaný speciální vojenská operace, a pak znovu pochodujte na Moskvu. Tentokrát ale dojděte až na konec,“ pokračuje video.

Radikálové také wagnerovcům, kteří se k nim přidají, slibují, že jim ukrajinská armáda a ministerstvo obrany zaručí bezpečnost a důstojné podmínky. Ukrajina oficiálně popírá, že by Ruský dobrovolnický sbor či Legie Svoboda byly jakkoli součástí ukrajinských sil.

Chybí vůdce

Nezávislý ruský deník Meduza se sídlem v lotyšské Rize hovořil s některými bývalými členy wagnerovců. Ani ti si netroufli odhadnout, co se žoldnéři bude. Shodovali se ale na tom, že skupina nemá budoucnost. Po majiteli Prigožinovi a veliteli Dmitriji Utkinovi, jenž měl při pádu letadla také zemřít, se podle nich těžko najde schopný vůdce.

„Nevidím důstojnou náhradu za tento tandem. Členy ze setrvačnosti zůstanou lidé, kteří nemají na výběr. Kteří zapomněli, že se dá žít i jinak,“ myslí si bývalý velitel wagnerovců Marat Gabidullin.

Wagnerovci, kteří bojují v afrických zemích, zřejmě podepíšou smlouvy s ruským ministerstvem obrany a stanou se tak právoplatnými členy ruské armády. „Jinak budou vedeni jako turisté, kteří v zemi pobývají nelegálně,“ tvrdil anonymně současný člen skupiny, který má informace z velitelského štábu wagnerovců.

Pietní místo za Prigožina.Video: Reuters

Bývalý velitel: Trošev ne, opilců máme dost i bez něj

V souvislosti s novým lídrem skupiny se častěji skloňuje jméno Andreje Troševa (61), veterána Sovětské armády, který se účastnil válek v Afghánistánu a Čečensku. Právě pod jeho vedením měli wagnerovci pokračovat ve službě po skončení červnového jednodenního puče spojeného s pochodem na Moskvu, jak jim to v červenci nabídl ruský prezident Vladimir Putin.

Podle Gabidullina ale Trošev nemá u žoldnéřů potřebnou autoritu. „Když se řekne jeho jméno, polovina velitelů se začne smát. Ten člověk má zhoubnou závislost na alkoholu. Týden dva o něm nevíte. Prigožin si to nechával pro sebe, protože Trošev zůstával nositelem firemních tajemství,“ vysvětloval Gabidullin.

Trošev se podle něj držel na všech místech jen díky záštitě ministerstva obrany, jinak by ho prý všude vyhodili. „Starých opilců máme dost i bez něj,“ konstatoval Gabidullin.

Nepředvídatelnost ohledně budoucnosti žoldnéřů jako by dokumentovalo také krátké devítisekundové video, které se objevilo na Telegramu, a sdílel ho například i poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Záběry mají zachycovat tři ozbrojené muže, kteří tvrdí, že jsou členy Wagnerovy skupiny.

„Objevují se spekulace, co wagnerovci udělají. Můžeme vám říct jedno, začínáme. Připravte se,“ říkají muži na videu.

Západní zpravodajské služby obecně předpokládají, že je majitel wagnerovců Prigožin po středečním pádu soukromého letadla po smrti, i když poznamenávají, že jasný důkaz chybí.

Letadlo, na jehož palubě mělo být kromě Prigožina dalších devět lidí včetně jeho pravé ruky Utkina, spadlo ve středu večer v ruské v Tverské oblasti. Příčina pádu stroje je dál předmětem vyšetřování.

Pád ruského letadla zachytila kamera.Video: Ostorozhno Novosti, Reuters

Wagnerovci se po zprávách o smrti Prigožina prý v Bělorusku balí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám