Hlavní obsah

České zbrojovky pracují jako za protektorátu pro nacisty, prohlásila Zacharovová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mluvčí ruské diplomacie Maria Zacharovová v pondělí přirovnala práci českých zbrojovek pro Ukrajinu k práci zbrojovek v okupovaném protektorátu pro německou třetí říši.

Foto: ČTK/AP

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

Mluvčí ruské diplomacie Česko zmiňovala kvůli tomu, že modernizovalo tanky poslané Marokem, které mají být předány ukrajinské armádě.

„S lítostí pozorujeme, že se opakuje smutná zkušenost 2. světové války, kdy české podniky jako součást vojensko-průmyslového komplexu nacistického Německa neúnavně zásobovaly třetí říši výzbrojí pro její válku proti SSSR,“ cituje Zacharovovou agentura TASS.

Maroko, které má ve skladech přes sto tanků T-72, jich dvacet poslalo na Ukrajinu. Předtím ale byly modernizovány v České republice. Maroko se tak stalo první africkou zemí, která dodala zbraně do konfliktu na Ukrajině.

Podle alžírského časopisu Menadefence dvacítku tanků modernizovala česká firma Excalibur ve Šternberku. Tanky z Afriky se objevily na záběrech z návštěvy českého premiéra Petra Fialy v podniku, kde byl 9. ledna. Jsou tam vidět T-72 v marocké pískové kamufláži.

Zacharovová tvrdí, že Česko tanky, modernizované českou zbrojovkou, Maroku zabavilo, aby je předalo „neonacistickému režimu“ v Kyjevě.

Česko modernizuje další tanky pro Ukrajinu, posílá je Maroko

Domácí

Zacharovová uvedla, že ještě před vypuknutím konfliktu Rabat uzavřel kontrakt s českou společností Excalibur Army na modernizaci 130 tanků T-72B, které Maroko zakoupilo na přelomu století v Bělorusku. Po modernizaci bylo 56 tanků vráceno severoafrickému království. Zbývajících 74 kusů česká strana podle ruské mluvčí „de facto vyvlastnila“, aby je předala Ukrajině, přičemž Maročané „byli postaveni před hotovou věc“. Tím z nich v očích Bělorusů také udělali viníky nedodržení závazku, že bez souhlasu dodavatele nepředají tanky třetí straně.

„Dezinformace nemá cenu komentovat,“ řekl v reakci na slova Zacharovové mluvčí Excalibur Army Andrej Čírtek.

Mluvčí českého ministestva zahraničí Daniel Drake na slova ruské kolegyně reagoval stručně: „S lítostí pozorujeme, že se z ruského ministerstva zahraničí stalo ministerstvo lží a války,“ okomentoval pro Novinky.

Reklama

Výběr článků

Načítám