Hlavní obsah

Britové vzduchem přepravili na Ukrajinu vylepšené rakety Brimstone 2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Transportním letadlem C-17 Globemaster III přepravilo britské královské letectvo na Ukrajinu ze Spojeného království rakety Brimstone 2. Tyto střely vzduch-země odpalují Ukrajinci ze země a používají je k ničení ruské obrněné techniky. Přepravu přiblížily záběry na videu.

Velká Británie poskytla Ukrajině střely Brimstone 2.Video: Britské ministerstvo obrany

 
Článek

Na základnu Brize Norton přijela posádka C-17 ráno autobusem z 99. transportní perutě. Do nákladového prostoru se pak naložily palety s raketami Brimstone. Naložený stroj C-17 ještě za světla vzlétl.

Vykládka se prováděla už za tmy na neupřesněném letišti a letoun se těsně po půlnoci vrátil na mateřské letiště Brize Norton.

Britské ministerstvo obrany zmínilo, že tento druh pomoci pomohl na začátku války zastavit ruský postup. První dodávku raket Brimstone dostala Ukrajina před šesti měsíci, tehdy šlo o původní verzi střely.

List The Daily Telegraph 22. listopadu uvedl, že se na Ukrajinu dodaly naváděné rakety Brimstone 2 vylepšené laserem, které mají dvojnásobný dolet – 60 kilometrů – a hlavici o hmotnosti 6,3 kilogramu, se kterou je schopna ničit i tanky a obrněné transportéry.

Střela může fungovat i v samonaváděcím režimu, její radar pracující v milimetrových vlnách je schopen detekovat cíle.

Ukrajinci většinou k odpalování těchto střel používají nouzová odpalovací zařízení namontovaná na pick-upech.

Británie posílá na ukrajinskou frontu vylepšené střely Brimstone

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám