Hlavní obsah

Biden zajel potěšit štěně, píší Rusové o cestě šéfa Bílého domu do Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posměšným titulkem o potěšení štěněte uvozuje ruský list Komsomolskaja pravda svůj text o pondělní překvapivé cestě prezidenta USA Joea Bidena do Kyjeva. List spekuluje, že šéf Bílého domu přijel osobně, aby ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přiměl k protiofenzivě, která by západní spojence utvrdila ve smysluplnosti další vojenské pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Setkání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s šéfem Bílého domu Joe Bidenem v Kyjevě

Článek

„Balíček další pomoci ve výši 500 milionů dolarů je příliš malý na to, aby byl důvodem pro návštěvu amerického prezidenta v Kyjevě… Ve skutečnosti zřejmě Joe přijel Voloďu pořádně nakopnout, aby zastavil svou amatérskou činnost a odhodlal se k účinné ofenzivě,“ napsala Komsomolskaja pravda.

Připomněla přitom článek serveru Politico, podle něhož Bílý dům tlačí na Ukrajinu, aby nečekala na ruskou ofenzivu a připravila co nejdříve další protiútok. „Bílý dům doporučil, aby se Zelenského tým připravil na ofenzivu nyní, protože zbraně a pomoc přicházejí z Washingtonu a Evropy bez překážek,“ píše Politico a dodává, že existují obavy, že „podpora evropských sousedů Ukrajiny může být omezená“.

Ať z toho není třetí světová. Američané před cestou Bidena do Kyjeva navázali kontakt s Rusy

Amerika

Zelenského oblíbený kousek

Komsomolskaja pravda si dále povšimla, že v době Bidenovy návštěvy zněly sirény protileteckého poplachu. Tvrdí, že nešlo o skutečný poplach, ale že je to jen Zelenského oblíbený trik, jak směrem k hostům podtrhnout tíživost situace.

„Je pozoruhodné, že Zelenskyj neopustil svůj levný trik, který praktikuje na všech vysoce postavených hostech. Minutu předtím, než Biden opustil chrám (sv. Michala), vyly sirény po celém Kyjevě. Zelenskyj považuje Američany za hlupáky. Není pochyb o tom, že Biden se mohl objevit v Kyjevě pouze v jednom případě – pokud byla Moskva obeznámena s harmonogramem jeho pobytu v Kyjevě a navíc zaručila, že v té době na území Kyjeva nespadne jediná raketa nebo letecká bomba,“ napsala Komsomolskaja pravda.

Bílý dům v pondělí skutečně připustil, že s Rusy před Bidenovou cestou do Kyjeva komunikoval. Blíže nespecifikovaným způsobem dohodl, že cesta vlakem amerického prezidenta s doprovodem i jeho návrat proběhnou bez problémů.

Nečekejte a připravte protiofenzivu, vyzývá Bílý dům Ukrajinu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám