Hlavní obsah

Zemřel Ladislav Županič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V osmdesáti letech zemřel herec a dabér Ladislav Županič. Podle prvních informací herec zemřel ve vinohradské nemocnici v Praze.

Foto: ČTK

Ladislav Županič

Článek

„Herecká asociace Vás bohužel musí informovat o smutné zprávě, která nás velmi zasáhla. Podle informací rodiny dnes náhle zemřel kolega, skvělý herec, dabér, před časem i ředitel Hudebního divadla Karlín, nositel Ceny Thálie, pan Ladislav Županič. České herectví tak opustila velká osobnost,“ uvedla na sociálních sítích Herecká asociace.

„Právě mi to napsal ve zprávě známý, jsem z toho úplně v šoku. Znala jsem ho jako ředitele karlínského divadla, tam jsme spolu také hráli v krásných hrách. Byl to právě on, kdo mi dal mnoho příležitostí. Budu na něj vzpomínat jako na krásného člověka, který miloval lidi,“ řekla Blesku, který jako první přinesl informace o hercově skonu, Kateřina Brožová.

Županiče znají divadelní, filmoví a televizní diváci všech generací, jeho hlas zase milovníci skvělých filmů s Clintem Eastwoodem, Paulem Hoganem či Melem Gibsonem. Zanedbatelné není ani jeho desetileté působení v čele karlínského divadla.

Ladislav Županič se narodil v Prostějově v roce 1943. Po absolvování brněnské Janáčkovy akademie múzických umění v roce 1964 začal působit v divadle malých forem Paravan. Po krátkém angažmá v Armádním sboru Víta Nejedlého nastoupil v roce 1970 do Hudebního divadla Karlín, kterému později i deset let šéfoval.

Kolegové a fanoušci vzpomínají: Ladislave, díky za všechno

Kultura

Ve filmu se z počátku kariéry mihl v Noci na Karlštejně, v Tajemství hradu v Karpatech nadaboval Michala Dočolomanského. Mezi jeho nejznámější filmy patří Vesničko má středisková, Kamarád do deště, obě Princezny ze Mlejna nebo relativně nedávný Příběh kmotra.

V televizi se objevil například v seriálech Arabela, Chlapci a chlapi, Zdivočelá země či Okresní přebor.

V roce 2015 získal Cenu Thálie za celoživotní práci v oboru muzikál opereta.

Za svůj život byl celkem třikrát ženatý, jeho druhou manželkou byla herečka Jana Drbohlavová.

Ladislav Županič: Divadlo je velká radost

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám