Hlavní obsah

Zemřel David Kay

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve věku 82 let zemřel bývalý americký zbrojní inspektor David Kay, který v roce 2003 pomohl odhalit, že irácký režim Saddáma Husajna nevyvíjel žádné zbraně hromadného ničení. Výrazně tak zpochybnil hlavní důvod pro americkou invazi, píše deník Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

David Kay zemřel ve věku 82 let.

Článek

Kay zemřel už 13. srpna, uvedla v pondělí jeho manželka pro deníky Washington Post a New York Times. Příčinou smrti byla rakovina.

Kay byl na počátku roku 2000 výraznou osobností, protože se podílel na pátrání po zbraních hromadného ničení v Iráku. Nakonec ze své funkce odstoupil, když dospěl k závěru, že údajné sklady zbraní jednoduše neexistují.

„Téměř všichni jsme se mýlili, a to bezpochyby včetně mě.“ Tak zněla Kayova slavná věta z třaskavé výpovědi z roku 2004 před senátním výborem pro ozbrojené síly.

Bush výsledky bagatelizoval

Ústřední zpravodajská služba (CIA) pověřila Kaye, který už v 90. letech v Iráku situaci ohledně zbraní monitoroval, vedením mise, která měla za úkol zbraně hromadného ničení vypátrat.

Tehdejší republikánský prezident George W. Bush tvrdil, že administrativa má o jejich existenci důkazy. Právě tato údajná skutečnost byla hlavním oficiálním zdůvodněním invaze do Iráku po útocích islamistických radikálů z al-Káidy z 11. září 2001.

V roce 2004 dospěl Kay k závěru, že zpravodajské informace sesbírané CIA o existenci zbraní byly chybné a že bylo velmi nepravděpodobné, že by se v Iráku nějaké zbraně hromadného ničení našly.

Američtí zákonodárci se pokusí zrušit povolení pro válku v Iráku

Zahraniční

USA se za Bidena důrazně vracejí na Blízký východ

Blízký a Střední východ

Na svou funkci rezignoval, ale když byl předvolán do Bílého domu, sdělil prezidentovi, že navzdory svým závěrům se jeho názor na invazi nezměnil a stále ji podporuje, a to kvůli utrpení, které tamní obyvatelstvo zažívalo pod Husajnovým režimem.

Server Huffington Post připomíná, že Bushova vláda v čele s viceprezidentem Dickem Cheneyem výsledky Kayova vyšetřování bagatelizovala a trvala na tom, že Husajn zbraně hromadného ničení před vyšetřováním vyvezl ze země, nebo se přinejmenším pokusil arzenál vytvořit.

Novinář Bob Drogin, který o tři roky později o těchto událostech napsal knihu, nyní uvedl, že „Davida vždy vnímal jako hrdinskou, ale tragickou postavu“.

„Veřejně přiznal, že se všichni odborníci včetně jeho samotného v otázce údajných iráckých zbraní hromadného ničení mýlili,“ napsal Drogin listu Post po Kayově smrti.

„CIA a Bushův Bílý dům mu to nemohly odpustit. Stal se vyvrhelem za to, že řekl mocným pravdu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám