Hlavní obsah

Výstava věnovaná jezdci Taziu Nuvolarimu představuje i závodní automobily

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Národním technickém muzeu v Praze probíhá výstava věnovaná legendárnímu italskému závodníkovi Taziu Nuvolarimu, který dosáhl v průběhu své více než třicetileté závodní kariéry mnoha významných vítězství a úspěchů v historii motorového sportu. Výstava představuje více než 300 fotografií a dobových artefaktů. K vidění je například závodní Bugatti T35.

Výstava věnovaná závodníkovi Taziu NuvolarimuVideo: Novinky

 
Článek

„Výstava je věnována velmi významné postavě světových automobilových dějin, italskému závodníku Taziu Nuvolarimu, kterého někteří historici považují za vůbec nejlepšího závodníka 30. let. Ne, že by tolik vyhrával, ale dařilo se mu se slabšími vozy porážet i své soupeře, kteří byli mnohdy vybaveni vozy kvalitnějšími a silnějšími,“ uvedl Petr Kožíšek, kurátor automobilové sbírky Národního technického muzea.

Výstavu doplňuje řada výjimečných dobových artefaktů dokumentujících závodníkův soukromý život i kariéru. Je zde k vidění závodní vůz Bugatti T35, identický s tím, který řídil Tazio Nuvolari v roce 1927 a který znamenal začátek jeho profesionální kariéry závodního automobilového jezdce.

Foto: Novinky

Anglický vůz MG, podobný tomu, se kterým Nuvolari jel v roce 1933 v Severním Irsku závod Tourist Trophy.

„Nuvolari závodil na automobilech více značek, jezdil hlavně na italských vozech Alfa Romeo a Maserati. Koncem 30. let potom jezdil i na německém voze Auto Union. Automobilové závody však začínal na francouzském voze Bugatti. V roce 1927 zakoupil čtyři závodní vozy Bugatti 35 Grand Prix. A právě na voze Bugatti 35 se mu podařilo dosáhnout prvních úspěchů,“ přibližuje Kožíšek.

Automobil Bugatti T35, vystavený na výstavě nazvané „Nuvolari“, je vypůjčen z muzea Aloise Samohýla ve Zlíně.

„Není to samozřejmě přímo ten vůz, který by ve své kariéře užíval Tazio Nuvolari, ale jde o vůz vizuálně v podstatě totožný. Druhý automobil, který je zde vystaven, je britský vůz MG, který je velmi obdobný tomu, se kterým v roce 1933 jel v Severním Irsku závod Tourist Trophy,“ upřesňuje kurátor.

Dále je vystaven motocykl Norton 500 m18, stejný jako ten, na kterém Nuvolari jezdil své první motocyklové závody na počátku 20. let minulého století, kukla a závodní výstroj, které Nuvolari oblékal při závodech, nebo také pohár Coppa Donington, který vyhrál 22. října 1938 na anglickém okruhu na závodním voze Union D.

Foto: Novinky

Tazio Nuvolari byl také motocyklový závodník. Na výstavě je vystavený motocykl Norton 500 m18, podobný tomu, se kterým jezdil první závody.

Druhá část výstavy je věnována fotografii. Nuvolari se zde představuje v pozici amatérského, ale velmi schopného fotografa, který má cit pro zachycení výjimečných okamžiků. V této části se představí více než 100 záběrů z jeho soukromého života.

Památce tohoto velikána věnoval výstavu nadační fond Eleutheria ve spolupráci s nadačním fondem BAM Mantova. Výstava potrvá do 23. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám