Hlavní obsah

Události dne: Straníci utíkají, válka během Velikonoc, kam s úředníky

Novinky.cz přinášejí stručný přehled nejdůležitějších událostí 12. dubna 2015.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Delegáti sjezdu ČSSD

Článek

Stranám utíkají i vymírají členové po tisících

Jaro je pro české politické strany časem, kdy počítají ztráty ve členské základně. S výjimkou hnutí ANO se členská základna ztenčila všem stranám.

Na východě Ukrajiny se válčilo i během pravoslavných Velikonoc

Navzdory tomu, že v sobotu vrcholily pravoslavné Velikonoce a je uzavřené příměří, na východě Ukrajiny pokračovaly boje. Žádné oběti ale zatím nejsou hlášeny. Armáda podle nedělního komuniké zaznamenala od sobotního večera do půlnoci 18 případů, kdy separatisté ostřelovali ukrajinské pozice z minometů, granátometů a ručních zbraní.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Zničené doněckého letiště

Džihádisté z Islámského státu se chlubí, jak likvidují památky

Těžké stroje najíždějící do mohutných kamenných reliéfů, exploze a ničení architektonických památek starověkého města Nimrúd údajně ukazuje video, které na internetu zveřejnili radikálové z organizace Islámský stát. O demolici této oblasti už před měsícem informovaly irácké úřady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát zničil památky ve starověkém NimrúduVideo: Reuters

Stát vymýšlí, kam sestěhovat úřady. Ve hře je i dostavba Kongresového centra

Prodat roztroušené historické budovy úřadů v centru Prahy a postavit moderní kancelářskou budovu pro tisíce úředníků mimo centrum. Takový má plán náměstek ministra financí pro majetek státu Ondřej Závodský. Tvrdí, že tak úřady mohou lépe fungovat a ještě se ušetří.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Kongresové centrum Praha na archivním snímku

Historická schůzka Obamy a Castra trvala přes hodinu

Po více než půlstoletí se v sobotu v rámci celoamerického summitu v panamské metropoli sešli k jednání nejvyšší představitelé Spojených států a Kuby. Americký prezident Barack Obama a kubánská hlava státu Raúl Castro spolu jednali přes hodinu a probrali řadu témat včetně lidských práv, na vyškrtnutí Kuby z amerického seznamu států podporujících terorismus však nedošlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obama s Castrem na historické schůzce v PanaměVideo: Reuters

Transplantace hlavy má zelenou. Našel se první dobrovolník

Italští lékaři v čele s chirurgem Sergiem Canaverem již nějakou dobu koketují s myšlenkou, že je možné provést transplantaci lidské hlavy. Doposud jim ale chybělo to nejdůležitější – dobrovolník. Jak se ale nyní zdá, ambiciózní operace dostane zelenou, protože se jí rozhodl podstoupit první člověk, třicetiletý Rus Valery Spiridonov. Informoval o tom server Science Alert.

BEZ KOMENTÁŘE: Rus Valery Spiridonov chce podstoupit transplantaci hlavy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám