Hlavní obsah

Sedm odvážných dokázalo přeměnit vzduch na vodu. Příběh českých vědců jde do kin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

Dalších sedm odvážných si pro sebe zabralo plátna kin. Po samurajích legendárního režiséra Akiry Kurosawy a příběhu o obdivuhodných pistolnících z nesmrtelného westernu to jsou čeští vědci a jejich systém, který dokáže horký pouštní vzduch přeměnit na vodu. S dokumentem se mohou seznámit návštěvníci na EXPO 2020 v Dubaji.

Foto: czexpo.com

Technologie S.A.W.E.R. vyvinutá českými vědci umí přeměnit horký vzduch na vodu

Článek

Časosběrný dokument Budiž voda! vypráví pozoruhodný příběh sedmi odborníků z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Praze a z Ústavu techniky prostředí Fakulty strojní ČVUT v Praze. Působili jako nenapravitelní snílci, když se rozhodli, že vyčarují vodu ze vzduchu.

Snímek pak sleduje zrod systému S. A. W. E. R. (Solar Air Water Earth Resource), který umí pomocí solární energie na principu kondenzace získat z horkého pouštního vzduchu život odárnou tekutinu. Dokument diváka seznámí s několika lety spřádání vizí, potýkání se s překážkami – a s happy endem.

Češi na Expu v Dubaji lákají na výrobu vody ze vzduchu, návštěvníků je ale málo

Svět

„Na začátku byl nápad na spojení pěti českých patentů a inovací, které by přispělo k naplnění tématu Světové výstavy EXPO 2020 v Dubaji – propojování myšlenek, vytváření budoucnosti, a to kultivací vyprahlé pouště a její přeměny v kvetoucí oázu,“ potvrdil Jiří František Potužník, generální komisař české účasti na EXPO.

Technologie S. A. W. E. R v českém pavilonu získává ze vzduchu denně více než 800 litrů vody. Mobilní verze na dvou nákladních kontejnerech dokáže „vyrobit“ až 200 litrů destilované vody, kterou zařízení WatiMin přemění v pitnou vodu. ČVUT už vyvinulo model, který přenesou dva lidé.

Pavilon zkrásněl sklem

Až do sklonku listopadu ovládne třetí rotační expozici v českém pavilonu sklo, jedna z nejproslulejších vizitek fortelu, hravosti, účelnosti a kreativity zlatých českých ručiček. Expozice Save the Oceans (Zachraňte oceány) představuje designové skleněné skvosty české společnosti Crystal Caviar.

Při vstupu do českého pavilonu jako první zaujme světelná instalace Zlatý déšť. Iluzí stékání kapek vody po svítidle od střechy pavilonu až do vstupní haly tak po svém pojednává vykouzlení vody ze vzduchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám