Hlavní obsah

Nádherný ledopád. Mráz čaroval na patnáctimetrové stěně v Moravském krasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko

Mráz vytvořil ledopád na patnáctimetrové skalní stěně v Moravském krasu. Krápníky jsou přímo na hlavní příjezdové trase od Blanska k vyhledávaným Punkevním jeskyním, které jsou i nyní v provozu. Stačí jen zastavit se u silnice před vstupem do slévárny Ernst Leopold. Ledopád zpříjemňuje cestu zaměstnancům do práce, je hned u autobusové zastávky.

Ledopád BlanskoVideo: Novinky

 
Článek

„Tento ledopád je z těch, které vznikly v krasu, nejkrásnější. Pro jejich tvorbu jsou teď ideální podmínky. Půda je nasáklá vodou, mrzne a voda stékající ze svahů se mění v rampouchy,“ řekl Novinkám Antonín Tůma ze správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

Výprava za rampouchy a ledopády

V Moravském krasu sice sníh není, přesto lze do něj právě nyní vyrazit za ledopády a rampouchy. Pozorní řidiči si několika z nich všimnou na skalním masivu před Blanskem.

Další je pár minut jízdy autem na příjezdu k Punkevním jeskyním. Krásný ledopád je také v jeskyni Jáchymka v nedalekém Josefovském údolí. Protíná ji turistická stezka. Vyplatí se zajet si i do Cigánské jeskyně nedaleko Ostrova u Macochy, která je volně přístupná veřejnosti. Rampouchy se tvoří také u soch neandertálců v jeskyni Kůlna ve Sloupě.

„U slévárny, tedy na silnici k Punkevním jeskyním, se ledopád v zimě tvoří nejčastěji. Na ostatních místech jsou vzácnější,“ doplnil Tůma. Připomněl, že raritou krasu je veřejnosti nepřístupná jeskyně Piková dáma, v jejích chodbách se díky proudění chladného vzduchu drží ledová krusta na stěnách až do léta.

Na Pustevnách vyrůstají ledové sochy. Mráz umělcům vyhovuje, tvoří detaily

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám