Hlavní obsah

Konec stávky australských plynařů, světový trh s LNG si může oddechnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odbory po nátlaku regulátora odvolaly stávku zaměstnanců ve dvou závodech společnosti Chevron na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Západní Austrálii. Protest od srpna ovlivňoval světové trhy se zemním plynem.

Foto: Reuters

Terminál LNG v nizozemském Rotterdamu. Ilustrační snímek

Článek

Společnost Chevron a odbory činné ve firmě ve čtvrtek oznámily, že přijaly doporučení australské Komise pro spravedlivé pracovní podmínky a ukončily tím spor. Ve dvou závodech společnosti se nepracovalo od 8. září.

Odbory požadovaly vyšší platy a lepší pracovní podmínky v závodech. Součástí dohody je i zřízení společné komise se zástupci zaměstnavatele a odborářů, kteří budou čtvrtletně kontrolovat plnění nastavených podmínek.

Závody, v nichž se stávkovalo, dohromady zpracovávají 7 procent světového zkapalněného zemního plynu (LNG). Austrálie je největším vývozcem LNG na světě. Nejistota držela ceny zemního plynu na vyšších úrovních, než tomu bylo na začátku léta.

Stávky v australských závodech na výrobu LNG tlačí cenu plynu nahoru

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám