Hlavní obsah

Ceny bytů lámou rekordy, obcím se ale do výstavby sociálního bydlení nechce

Právo, Pavel Cechl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drahé bydlení komplikuje život celým skupinám obyvatelstva, zvláště těm s nízkými příjmy. A to jak kvůli vysokým nájmům, tak téměř astronomickým cenám bytů na prodej. Jedním z řešení je výstavba sociálního bydlení dotovaného ze Státního fondu podpory investic (SFPI). Jenže zájem je nevalný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Fond spravuje programy Výstavba pro obce a Nájemní byty. „Prvně zmíněný je primárně určen pro obce k rozšíření jejich bytového vlastnictví,“ uvedla ředitelka SFPI Hana Pejpalová. Sociálním bytem se zde rozumí bydlení pro lidi s nízkým příjmem a nevyhovujícím obydlím.

Druhý program podporuje výstavbu nájemního bydlení pro vymezené skupiny obyvatel, například seniory nad 65 let či zdravotně handicapované, mladé lidi do 30 let či ty, jejichž obydlí zničila živelní pohroma.

Ty úvěry skoro nefungují. Vláda selhává v tom, jak povzbudit obce, aby se nebály do toho investovat a obhájily to před svými voliči.
Vít Lesák, Platforma pro sociální bydlení

Zájemců je však jako šafránu. V rámci programu Výstavba pro obce bylo letos přijato osm žádostí o dotaci a jedna žádost o úvěr. „Uzavřeli jsme čtyři smlouvy o dotaci za 36 milionů korun a žádnou úvěrovou smlouvu,“ potvrdila Pejpalová.

Loni bylo 33 žádostí o dotaci, čtyři o úvěr. Fond podepsal jedenáct dotačních smluv za 69,1 milionu a dvě úvěrové smlouvy za 27,7 milionu korun.

Nové byty v Praze zdražily meziročně o 9,4 procenta

Ekonomika

V programu Nájemní byty pak letos byly přijaty jen tři žádosti o úvěr a uzavřela se zatím jedna smlouva na výstavbu devatenácti bytů. A to za necelých jedenáct milionů.

Loni přišly tři žádosti za celý rok a byla uzavřena jedna smlouva za 89,8 milionu. „Počet nájemních bytů je devadesát, bezbariérových dvacet jedna,“ shrnula Pejpalová.

První program, Výstavba, byl přitom zřízen v roce 2019 jako náhrada za neexistující zákon o sociálním bydlení, na němž ministerstva bezvýsledně pracují už řadu let. A podle Zprávy o plnění koncepce a řešení bezdomovectví, kterou minulý týden projednávala vláda, minimálně v začátku nefungoval úplně dobře.

Loni sice došlo k úpravě programu minimálně v rozšíření cílové skupiny, na který byl zaměřen, ale ani to změnu nepřineslo.

Chybějící zákon

„Ty úvěry skoro nefungují. Vláda selhává v tom, jak povzbudit obce, aby se nebály do toho investovat a obhájily to před svými voliči,“ řekl Právu ředitel Platformy pro sociální bydlení Vít Lesák. Dotační tituly na sociální bydlení by se podle něj neměly pohybovat v desítkách milionů, ale spíše v miliardách ročně, aby naplnily potřebu.

Už tak drahé byty ještě zdražují. Není z čeho je stavět

Ekonomika

Potíž je podle něj i v tom, že veřejné prostředky do sociálního bydlení podléhají režimu veřejné podpory, takže se musí kontrolovat, aby neovlivnily trh. Ale i v tom podle něj vláda selhává.

Důvodem je mimo jiné chybějící zákon o sociálním bydlení. Ve Sněmovně sice v současnosti leží jako poslanecká iniciativa novela zákona o veřejně prospěšných společnostech bytových. Tu se však pravděpodobně do voleb nepodaří prosadit.

Reklama

Výběr článků

Načítám