Článek
Až vyrazíte 3. a 4. listopadu na Whisky Life! Prague, který se koná v Novoměstské radnici, nic vás už nezaskočí.
Mýtus 1: Čím tmavší, tím starší
Možná jste narazili na teorii, že barva whisky je přímo úměrná délce zrání v sudech. A že tedy vždy platí: čím starší, tím tmavší. Takto lze uvažovat pouze o bourbonu, u kterého je dobarvování a dochucování přísně zakázané. U whisky obecně to však neplatí. Například v Irsku či Kanadě je dobarvování karamelem poměrně běžné.
Mýtus 2: Whisky stárne po celou dobu
Znáte ve svém okolí někoho, kdo má doma po mnoho let neotevřenou lahev whisky a přemýšlí, zda se časem neproměnila v zajímavou investici? Pak ho budeme muset zklamat. Stáří whisky se nepočítá až do doby jejího vypití, tím posledním okamžikem je ukončení procesu zrání a stočení do lahví. Pětiletá whisky tak zůstane v „předškolním věku“, i kdybyste ji pečlivě skladovali půl století.
Mýtus 3: Podávat jedině ve whiskovce
Whisky se pije z krátké skleničky s otevřeným hrdlem. Opravdu? Odborníci preferují pro degustace spíše sklenku typu glencairn. Má širší tělo a směrem k hrdlu se zužuje, tvarem tak připomíná tulipán. Díky tomu uchová všechny vůně whisky, které při výstupu ze sklenice zintenzivní, a podpoří tak perfektní zážitek z pití. Naopak z whiskovky vám aroma vyprchá dříve, než stihnete k nápoji přivonět.
Svátek milovníků whisky se blíží
Nejen o správné degustaci whisky bude Whisky Life! Prague, který proběhne první listopadový víkend na pražské Novoměstské radnici. Jubilejní 10. ročník představí pestrý svět whisky v celé jeho kráse. Nabídne přes 200 různých whisky včetně českých značek, limitovaných edic a rarit, jež nejsou běžně k dostání. Své favority zde objeví nejen zkušení znalci, ale také naprostí nováčci. Ty zástupci jednotlivých produktů rádi zasvětí a doporučí jim ideální whisky na začátek. Na místě se o návštěvníky postarají také špičkoví barmani, kteří vás přesvědčí, že whisky koktejlům velmi sluší.
Whisky Life! Prague jsem nejčastěji zažívala z pozice vystavovatele. Atmosféra festivalu je nezaměnitelná a také jde o ideální příležitost pozvat do Česka zástupce distribučních značek. Bavila mě setkání nejen se zarytými milovníky whisky, ale i s těmi, kterým jsme svět whisky teprve představili a ukázali jim, jak je krásný. To je skvělý pocit. Z Whisky Life! Prague se stala tradice a jsem ráda, že zůstane zachována. Nyní si jako organizátorka festivalu uvědomuji, že nesmím zklamat jak návštěvníky, tak vystavovatele. Beru to jako velkou výzvu a zodpovědnost.
Tip: Kdo přijde ve skotském kiltu dostane zdarma panáka whisky.
Masterclass jako významná součást festivalu
Akce již tradičně nabídne bohatý program, který si užijí odborníci i širší veřejnost. Do tajů whisky vás zasvětí masterclasses, speciální řízené degustace vedené předními odborníky z Česka i ze zahraničí. Například Gordon Dundas bude prezentovat značku Glengoyne v několika jejích variantách. Spolu se Zdeňkem Kortišem, jedním z největších českých whisky expertů, prozkoumáte značku Redbreast, a to ve 12leté, v 15leté, 21leté i 27leté verzi. Pro ty, kdo preferují poznání formou hry, je připravena The Whisky Game, s níž účastníky festivalu seznámí její tvůrci osobně.

Masterclass jako významná součást festivalu. Akce již tradičně nabídne bohatý programFoto: whiskylifeprague.cz
Komerční sdělení
Návštěvníci budou mít také možnost ochutnat ‚new makes‘ z českých palíren, které plánují vydat vlastní whisky, nebo si zahrát unikátní deskovou hru The Whisky Game a seznámit se s jejími tvůrci.
Tip: Na jediném pražském whisky festivalu zkrátka nesmíte chybět. Zapište si proto do diáře 3. a 4. listopadu 2023. Vstupenky k dostání ZDE.
Jak je to vlastně správně s písmenem „e“ ve slově whisk(e)y?
Přestože se historické prameny v odůvodnění liší, je možné odkázat na dvě nejčastější tvrzení:
- Jedná se o rozdíl ve výslovnosti mezi Iry (uisce) a Skoty (uisge).
- Rozdíl spočívá v odlišném hláskování, ve kterém někteří spatřují marketingový tah irských výrobců, aby odlišili svou whisky od té skotské. S vlnou irských přistěhovalců se pak whiskey ujala i v Americe. Můžeme tedy říct, že dnes slovem whiskey označujeme irskou a americkou produkci (ovšem ne bez výjimky – například Maker’s Mark Bourbon Whisky). Výrazem whisky pak všechnu ostatní.