Hlavní obsah

Průměrný Čech sní za rok až 6 kilogramů soli. Čím ji nahradit, a přesto si pochutnat?

V pohádce Byl jednou jeden král nakonec dospěl Jan Werich k prozření, že sůl je nad zlato. Češi však toto tvrzení berou příliš doslova, protože solí až třikrát víc, než doporučují lékaři. Čím nahradit sůl a současně zachovat skvělou chuť pokrmů?

Foto: shutterstock.com

Přílišné používání kuchyňské soli ohrožuje naše zdraví

Článek

Pokud solíte víc, než je doporučované množství, zvýší se vám krevní tlak, v důsledku čehož hrozí infarkt myokardu či cévní mozková příhoda. Přetěžované jsou také ledviny, a vaše tělo tak nadměrně zadržuje vodu. Sůl může v konečném důsledku ledviny nevratně poškodit. To vědí i odborníci ve společnosti Kikkoman, kteří umí snížit množství zkonzumované soli se zachováním chuti pokrmů.

Jak moc solíme?

Dospělý člověk by měl přijmout maximálně 6 gramů soli na den, což je jedna zarovnaná kávová lžička. Podle statistik průměrný Čech sní denně až 16 gramů soli a za celý rok jí pak zkonzumuje 6 kilogramů.

Foto: Kikkoman

Sójovou omáčkou Kikkoman můžete dochutit prakticky jakýkoliv pokrm

Méně soli, více chuti. Kvalitní sójová omáčka je přírodní alternativou k soli

Jak omezit sůl a současně si pochutnat? To věděli již staří moudří Asiaté před téměř 3 tisíci lety, kdy objevili sójovou omáčku a od té doby ji k dochucení pokrmů používají kuchaři na celém světě. Ve společnosti Kikkoman zjistili, že jejich sójové omáčky dokážou zredukovat příjem soli v průměru o 30 procent. Jedna lžička soli totiž odpovídá 7 lžičkám Kikkoman sójové omáčky.

Foto: kikkoman.com

Kikkoman sójová omáčka neobsahuje žádné přidané glutamáty, konzervanty či barviva

Recept starý tři tisíce let. Jak se sójová omáčka Kikkoman vyrábí?

Sójová omáčka Kikkoman je přírodně fermentovaná a podobně jako kvalitní víno získává plnou chuť zráním. Vyrábí se z nejkvalitnějších sójových bobů a pšenice.

1. Sójové boby a pšenice se smíchá se startovací kulturou, vodou a solí.

2. Tato směs se umístí do velkých nádob a nechá se přirozeně fermentovat.

3. Fermentace trvá několik měsíců, během nichž se vytvářejí enzymy a další látky, které dodávají sójové omáčce charakteristickou chuť a vůni.

Foto: kikkoman.com

Kikkoman sójová omáčka fermentuje přirozeně v kádích několik měsíců

Proč nám asijská jídla tolik chutnají? Tajemství je v chuti umami

Také máte někdy neodolatelnou chuť na opravdu dobrý typicky asijský pokrm z pravé asijské restaurace? Tajemství jedinečné chuti těchto pokrmů se ukrývá v páté chuti, tzv. umami. Sladká, slaná, hořká a kyselá, to jsou čtyři základní lidské chutě. Umami je pátá chuť, jejíž název pochází z japonštiny a v doslovném překladu znamená lahodná či delikátní. Japonské Kikkoman sójové omáčky se touto speciální chutí umami vyznačují.

Záhadná pátá chuť zvyšuje celkovou chutnost pokrmu a umožňuje kuchaři šetřit solí, cukrem i tukem, které jinak běžně slouží k budování komplexní chuti. Nejdůležitější vlastností umami je výrazná intenzita chuti, která v ústech dlouho přetrvává a která je ihned rozpoznatelná. V kuchyních šéfů a mistrů umami proto nesmí chybět značka Kikkoman, zakládající si na bohaté a tradiční chuti sójové omáčky.

Foto: Kikkoman

Jen pravá sojóvá omáčka, která obsahuje umami, dokonale dochutí každý pokrm

Limitovaná edice: Nový design inspirovaný japonskou mytologií

Design limitované edice 2024 je inspirován japonskou mytologií: švestkový květ (ume) je symbolem štěstí. Japonský bělooký pták (mejiro), který švestkové květy nadevše miluje, poletuje z květu na květ mezi stromy, a tím je opyluje. Výsledkem této symbiózy jsou krásné zdravé plody.

Foto: kikkoman.eu

Vaši oblíbenou omáčku Kikkoman můžete ochutnat i v novém designu

Sójová omáčka do dortu? Objevte široké využití „sojovky“ v kuchyni

Ať už po sójové omáčce Kikkoman sáhnete při vaření či dochucování, díky své bohaté chuti umami je omáčka natolik univerzální, že ji lze použít nejen při přípravě pokrmů asijské kuchyně, ale i těch inspirovaných recepty z celého světa. Kikkoman sójovou omáčkou lze zvýšit chuť umami a snížit množství soli v salátových dresincích, dipech, polévkách či při dochucování masa. Také dodá chuť nudlím, zelenině, rybám, mořským plodům nebo masu během smažení. Jen několik kapek dokáže dokonce zvýraznit sladkost dezertů.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám