Hlavní obsah

Myslete globálně, jednejte lokálně. Jak se pěstuje moderní zemědělství?

Představte si zemědělskou farmu, kde ušetříte až 95 procent vody na zavlažování a kde se o výživu rostlin starají ryby. Farmy budoucnosti fungují na principu aquaponie, kdy k pěstování zeleniny není potřeba žádných chemických hnojiv. Proč se těmto farmám přezdívá zemědělští vizionáři? Jakou roli zde hrají ryby?

Foto: futurefarming.cz

Aquaponie je metoda pěstování rostlin založená na přirozeném hnojení rybím trusem

Článek

Farmy, které nepotřebují k pěstování zeleniny žádné chemikálie, fungují v České republice od roku 2018. Představila je česká společnost Future Farming, která v současnosti platí za světového dodavatele technologických celků v oblasti moderního zemědělství.

Víte, že…?

V aquaponii lze vypěstovat na 80 druhů listové, plodové a kořenové zeleniny. Aquaponie je systém, který je založen na přirozeném koloběhu hnojiv v přírodě. Zvířata poskytují výživu rostlinám a rostliny zase zvířatům. V pokročilé aquaponii je tento systém, na rozdíl od přírody, kontrolovaný.

Foto: futurefarming.cz

Až 10 dní čerstvé. Tolik vydrží od sklizně rostliny vypěstované aquaponíí

Jak aquaponie funguje?

Aquaponie spojuje chov ryb s pěstováním zeleniny, přičemž respektuje princip, že rostliny a živočichové si v přírodě vždy navzájem poskytovali potravu. Metabolismus ryb produkuje zplodiny, které jsou vhodným hnojivem pro rostliny. Rostliny z vody tyto látky odčerpávají, čímž ji pro živočichy v ní čistí. Tento přirozený cyklus lze dnes minimalizovat a uzavřít do efektivního systému.

Je to takový uzavřený ekosystém. Máme v kádích ryby, které kálí do vody, jež je trubkami vedena k rostlinám a posléze se vrací zpátky. Tím pádem se saláty hnojí a zároveň čistí vodu těm rybkám. Jediný vstup je rybí krmivo, které si sami vyrábíme. Skládá se hlavně z hmyzí složky, která nahrazuje masokostní moučku.
Michal Fojtík, jednatel Future Farming

V hlavní roli ryby

Ve společnosti Future Farming využívají ryby nejen pro aquaponii, ale také pro produkci rybího masa. Ryby se zde chovají v kádích, kde pro ně simulují tok řeky včetně jejího vlnění. Kvalitu vody zajišťují pomocí recirkulačního systému RAS. Recirkulační akvakulturní systémy (RAS) umožňují chovat ryby intenzivně a v plně řízeném prostředí, zároveň však ekologicky a udržitelně, s minimálními dopady na okolní ekosystémy. Výsledkem je nejčistší maso prvotřídní kvality.

Jaké druhy ryb jsou pro aquaponii ideální?

  • Sumeček africký
  • Tilápie nilská
  • Koi kapr
  • Pstruh duhový
  • Různé druhy jesetera
Foto: futurefarming.cz

Ryby jsou chované v kádích se stimulovaných říčním prostředím

Šest důvodů, proč věřit aquaponii

Aquaponie je budoucnost zemědělství. Oproti tomu konvenčnímu má mnoho přínosů – je jednodušší, zdravější a efektivnější než tradiční zemědělství. Je bez chemie, nemusí se zalévat, funguje i v zimě a lidé s ním mají méně práce.

  1. Úspora prostoru. Pro pěstování rostlin není zapotřebí půda, mohou se pěstovat i nad sebou.
  2. Úspora energie. Stálá teplota uzavřených hal umožňuje nižší náklady na vytápění.
  3. Nezávislost na podnebí. Indoorové farmy nejsou závislé na ročním období a výkyvech počasí – jsou tedy využívány celoročně.
  4. Rychlý růst rostlin. Vyšší výnosy oproti konvenčnímu zemědělství.
  5. Bez zalévání. Minimální nároky na množství spotřebované vody oproti konvenčnímu zemědělství (až 95 % úspora vody).
  6. Zdravé stravování. Absence umělých hnojiv a chemických postřiků. Vysoká kvalita potravin, která je dána vysokým obsahem vitaminů, stopových prvků a vysokými nutričními hodnotami.
Ve Future Farming se snažíme posunout poslání zemědělství dál. Naše vyspělé a ověřené technologie již prokázaly svou funkčnost. Naše poslání a cíl výstavby udržitelné aquaponické infrastruktury v České republice se naplnil. Nyní se soustředíme na úspěšný vstup na zahraniční trhy, kde z pozice evropského lídra máme skvěle připravené podmínky.
Martin Podoba, jednatel Future Farming

Moderní zemědělství v podání Future Farming

V aquaponickém systému pěstování rostlin a sladkovodních ryb vidí společnosti, jako je Future Farming, budoucnost zemědělství. Firma byla založena v roce 2018 a v současné době provozuje v Česku desítky hobby systémů pro rodiny a komunity, několik edukačních farem a tři produkční farmy, z nichž je jedna zároveň světovým výzkumným a vývojovým centrem aquaponie. Díky vlastnímu výzkumu a vývoji se daří české společnosti prosazovat v mezinárodním konkurenčním prostředí. Své technologie, které prokázaly až o 30% vyšší účinnost, již nabízí ve více než deseti zemích světa.

TIP: Nahlédněte do budoucnosti moderního zemědělství na webináři Future Farming, kde se dozvíte vše o akvaponii.

Naší vizí bylo vytvořit moderní koncept zemědělství, které šetří čas a energie a současně je prosté jakékoli chemie. Namísto klasického růstu na polích jsme přesunuli farmy do uzavřených hal se stálou teplotou, permanentním přístupem ke zdroji světla a také vyváženému množství živin.
Michal Fojtík a Martin Podoba, tváře Future Farming
Foto: futurefarming.cz

Michal Fojtík a Martin Podoba

Princip ekologického pěstování rostlin stojí s technologickými systémy od Future Farming na čtyřech pilířích:

  1. Aquaponické pěstování rostlin – ryby a rostliny v komplexním a přirozeném koloběhu
  2. Hydroponie – jednoduchý, moderní a čistý způsob pěstování rostlin
  3. Recirkulační aquaponické systémy chovu ryb – ekologický a udržitelný chov ryb
  4. Investice – staňte se součástí úspěchu Future Farming

Co společnost Future Farming nabízí?

  • Vyrábí a dodává hi-tech technologie pro moderní zemědělství
  • Zabývá se výzkumem a vývojem technologií, projekční činností a stavbou produkčních aquaponických, hydroponických a RAS farem
  • Využívá své know-how a inovace v oboru precizního vertikálního zemědělství po celém světě
  • Vzdělává veřejnost v oboru moderního zemědělství

Kvíz: Kolik toho víte o aquaponii?

1. Aztécká zahrada je zbrusu nová technologie firmy. Které tvrzení o ní není pravdivé?
Foto: futurefarming.cz
2. Největší vlohy pro hydroponii mají?
Foto: futurefarming.cz
3. Kdo je prvním velkým odběratelem aquaponických potravin z farem Future Farming v ČR?
Foto: futurefarming.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám