Článek
Trpělivost a vášeň zdánlivě nejdou příliš dohromady. V případě vrcholně ušlechtilých destilátů ale představují spojení nezbytné k tomu, aby výsledný nápoj byl skutečně lahodný a každý jeho doušek byl zážitkem sám o sobě. Guatemalský rum Zacapa je skvělým příkladem takového přístupu.

House Above the Clouds - místo, kde Zacapa zraje
Vyrábí se z panenského „medu“ cukrové třtiny. Zraje ve vybraných sudech vysoko v guatemalských horách – doslova nad oblaky –, kde je méně kyslíku a nižší teploty. Právě to umožňuje zlatavému nápoji dozrávat pomaleji a dosahovat rafinovanějšího snoubení chutí a vůní.

House Above the Clouds - místo, kde Zacapa zraje
Master blenderka Lorena Vásquezová o rum Zacapa pečuje už tři desítky let. Svou práci přirovnává k malířství. „Šarže z jednotlivých sudů jsou jako různé barvy,“ vysvětluje. „Když malujete obraz, hrajete si s odstíny, v rumu obdobně pracujete s chutěmi a vůní.“ Pro rumy Zacapa jsou podle ní vedle cukrové třtiny charakteristické především tóny ovoce, jako je ananas nebo banány.

Blenderka Lorena Vásquez
Legenda rumového světa nabývá několika různých podob. Je to kupříkladu výjimečný Zacapa Centenario 23, který byl po pětinásobném vítězství na International Rum Festival uveden do Síně slávy této prestižní soutěže. Snoubí v sobě vybrané rumy o stáří od 6 do 23 let, z jejichž spojení vychází jemná chuť s tóny sušeného ovoce, koření, vanilky a karamelu.

Rum Zacapa
Luxusní prožitek pak přináší Ron Zacapa Centenario XO, tedy směs rumů destilovaných z nejsladších šťáv panenského „medu“ z cukrové třtiny. Na závěr zrání se na další dva roky ukládá do sudů zhotovených z francouzského dubu, v nichž předtím zrály koňaky. Také díky tomu jsou v jeho vůni znatelné tóny dřeva, karamelu, pražených ořechů, marcipánu a pomerančové kůry. A v jeho komplexní chuti se projevují višně v čokoládě, sušené ovoce, hřebíček a vanilka.

Rum Zacapa