Hlavní obsah

Jihočeský kraj díky dotačnímu programu zlepší lékařskou dostupnost

Nedostatek lékařů je v Česku časovanou bombou již několik let. Jedná se o záležitost, kterou ovlivňuje více faktorů a která vyžaduje komplexní řešení, na němž by se měla společnost shodnout. Problém nedostatku praktických lékařů, zubařů a pediatrů se rozhodli začít aktivně řešit v Jihočeském kraji. Pomoci jim má štědrý dotační program.

Foto: Lekaremnajihu.cz

Jihočeský kraj díky dotačnímu programu zlepší lékařskou dostupnost.

Článek

Sehnat v současné době zubaře, praktického lékaře či dětského lékaře je mnohdy téměř nemožné ve velkých městech, natož pak na venkově. Je bohužel smutnou praxí, že řada obyvatel zvláště okrajových částí krajů musí za svým lékařem dojíždět i několik desítek kilometrů. Vyřešení dostupnosti primární lékařské péče už nelze odkládat. Jde o celorepublikový problém.

Jihočeský kraj spustil krajský dotační program, který najdete na stránkách Lekaremnajihu.cz, jehož smyslem je posílení zájmu lékařů a lékařek o poskytování hrazených zdravotních služeb na území právě Jihočeského kraje. Při výběru oborů zdravotní péče a míst poskytování chybějících zdravotních služeb spolupracuje Jihočeský kraj velmi úzce s jednotlivými městy, menšími obcemi a VZP ČR.

V jižních Čechách by chtěl žít každý

Cílem Jihočeského kraje je lékaře do regionu nejen přivést, ale udržet si je a zajistit jim takové podmínky pro život v jižních Čechách, které by je motivovaly k usazení se. Jižní Čechy toho samy o sobě nabízejí mnoho – od atraktivních lokalit vhodných k bydlení přes kulturní a historické bohatství až po nádhernou přírodu, jež vybízí k volnočasovým aktivitám v každém ročním období.

Dotační program Jihočeského kraje se může již nyní pochlubit prvními úspěchy. Zubní lékařka Veronika Kloučková, která přichází do jihočeské Soběslavi z Prahy, se rozhodla využít nabídky Jihočeského kraje, k němuž se připojilo i město Soběslav.

„Jižní Čechy mám ráda už od dětství. Mám krásné vzpomínky na tábor v Dobronicích, kam jsme jezdili s rodiči. A v posledních více než deseti letech jsem trávila v Jihočeském kraji nejen téměř celé léto, ale i většinu volných víkendů. Měla jsem v plánu se sem přestěhovat na stálo až na důchod, ale koncem roku jsem si řekla: Proč čekat tak dlouho?“

Foto: Lekaremnajihu.cz

Zubní lékařka Veronika Kloučková si otevření praxe v Jihočeském kraji nemůže vynachválit.

Tvůrci jihočeského dotačního programu věří, že pouze spokojený a motivovaný lékař je zárukou spokojených pacientů. Jak sami říkají: „Naší snahou je postarat se o vás tak, jako vy se snažíte postarat o své pacienty.“ „Myslím si, respektive jsem o tom přesvědčená, že dotační program pomůže vyřešit dostupnější lékařskou péči v Jihočeském kraji. Otevřít si vlastní praxi totiž není jednoduché ani administrativně, ani finančně. Tato pomoc, která lékařům usnadní začátky jejich působení v jižních Čechách, je velmi potřebná a já jsem vděčná, že jsem ji mohla také využít,“ říká stomatoložka Veronika Kloučková.

Co dotační program Jihočeského kraje lékařům konkrétně nabízí?

Nově příchozímu lékaři, který podal žádost do některé z výzev, poskytne Jihočeský kraj finanční dotaci ve výši 1 500 000 korun. Jihočeská města a obce nabízejí ordinaci i místo pro bydlení. Všeobecná zdravotní pojišťovna pak dává jistotu uzavření smlouvy na úhradu poskytovaných služeb. V praxi dotační program funguje tak, že nejprve je poskytnut motivační bonus 600 000 korun, resp. první rok je lékaři vyplaceno 400 000 korun, druhý a třetí rok po 100 000 korunách. K tomu Jihočeský kraj hradí náklady spojené s bydlením v celkové výši 900 000 korun po dobu pěti let, půlročně tedy 90 000 korun.

Foto: Lekaremnajihu.cz

Díky dotačnímu programu si MUDr. Veronika Kloučková částečně zařídila ordinaci.

Přínos dotačního programu ostatně dokresluje i fakt, jak velký zájem mají o nové lékaře samotní pacienti. „Tušila jsem, že zájem bude, ale tak velké množství žádostí jsem nečekala. Přesně za minutu a čtrnáct vteřin se přihlásilo 1 000 lidí. Ty jsem také všechny zaregistrovala. V budoucnu jsem připravena přijmout do péče ještě 500 pacientů. Celkový počet žádostí byl přes 3 000. To je neuvěřitelné!“ prozrazuje MUDr. Veronika Kloučková a dodává: „Považuji aktivitu Jihočeského kraje přivést nové lékaře právě sem za velmi dobrý nápad. Forma nabídky usnadní lékařům rozhodování, kde si otevřít svou praxi. A mně nezbývá než doufat, že se ke mně přidají i další kolegové.“

Foto: Lekaremnajihu.cz

Jihočeský kraj je pro lékaře ráj.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám