Hlavní obsah

Rodičovská se zvýší o 80 tisíc korun

Aktualizováno

Rodičovský příspěvek se zvýší až od roku 2020, a to o 80 000 korun. Na tomto kompromisu se dohodly ministryně práce a sociálních věcí a financí Jana Maláčová (ČSSD) a Alena Schillerová (ANO), uvedla Česká televize (ČT).

Foto: Michal Hron, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Úřad Maláčové chtěl původně příspěvek zvýšit ve dvou etapách. Nejdřív by rostl příští rok o 40 000 korun, do konce volebního období pak ještě o dalších 40 000 korun. Dnes činí rodičovský příspěvek 220 000 korun.

„Tento příspěvek se poskytuje v nezměněné výši již několik let. V současné době nejvíce rodičů pobírá měsíčně šest až osm tisíc korun, což je zhruba tříletá varianta. A to mi přijde při dnešních cenách a rodinných nákladech, například i na školku či dětskou skupinu, velmi málo. Chceme zlepšit životní úroveň všem rodinám, které pečují o malé děti,“ uvedla již dříve Maláčová.

Schillerová preferovala variantu zvýšení o celou částku od roku 2020, navrhovaný rozpočet na příští rok totiž se zvýšením nepočítá. „Moje preferovaná varianta zvýšit v té vyšší částce, to znamená 300 000 od 1. ledna 2020, abychom se na to mohli rozpočtově připravit,” řekla ČT ministryně financí.

Zvýšení o 80 000 Kč, na kterém se koalice dohodla, bude stát vládu více než sedm miliard ročně. Pro růst jsou v Poslanecké sněmovně všechny strany. Argumentují třeba tím, že stát dávku nezvyšoval více než deset let.

Rodičovský příspěvek je koncipován jako náhrada mzdy, jeho vývoj proto musí odrážet růst platů, uvedla již dříve Maláčová.

Reklama

Související články

Rodičovský příspěvek má vzrůst o 40 tisíc

Rodiny s malými dětmi si mají polepšit. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v pátek poslala do meziresortního připomínkového řízení návrh...

Výběr článků

Načítám