Hlavní obsah

Psycholožka Kříčková: Nemáte povinnost trávit svátky s někým, kdo vám ubližuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční speciál podcastu Pod svícnem nabízí trochu odlišný pohled na Vánoce. Oběti domácího násilí mají toto období často spojené s naprosto rozdílnými pocity, než které vykukují z reklam a odkazují na šťastnou rodinu. Jak Vánoce přežít bez dalších šrámů na duši, radí v nové epizodě psycholožka Michaela Kalužný Kříčková.

Pod svícnem: Michaela Kalužný KříčkováVideo: Novinky

 
Článek

Obětem domácího násilí se při oslavách Vánoc, které se často nesou ve znamení rodinných návštěv a společného stolování, obnovují rány z minulosti. Sama psycholožka přiznává, že se nejedná o jednoduché období.

„Vánoce jsou jedním z nejnáročnějších svátků, velmi často se na ně potřebujeme připravit s klienty, právě protože bývají zdrojem velkých úzkostí,“ vysvětluje.

Kříčková doporučuje mít připravený únikový plán, v případě, že se situace dostane do neúnosných mezí a člověk nebude schopen doma vydržet. Zároveň nastiňuje i problematiku rodinných vztahů, které jsou často vnímané jako nepostradatelné.

Příběh Káti: Otčím mě mlátil a ponižoval, nevěřila mi matka ani sociální pracovnice

Pod svícnem

„Rodinné vztahy jsou často udržované ne na základě kvality, kdy se cítíme ve vztazích dobře, ale protože jsme rodina a tak to je. Aniž bychom si dovolili zkoumat, jestli s těmi lidmi chceme být. Pro spoustu z nás je odmítnutí rodiny něco naprosto nepochopitelného,“ objasňuje terapeutka.

Vytyčení hranic je klíčové

Vztahy však mohou být velmi toxické a nefunkční. Prosby některých členů rodiny nemusí být vždy vyslyšeny a bývají naopak shazovány. Tím se bourají hranice jednotlivců v rámci rodinného systému. Kříčková uvádí: „Nemáte povinnost trávit svátky nebo jakýkoliv den s člověkem, který vám ubližuje nebo s kterým vám není dobře.“

Bohužel problém nastává u dětí, které jsou závislé na péči svých nejbližších. V dospívání je pak důležité vybudovat si vlastní integritu a naučit se rozhodovat sám za sebe. Každý člověk je hybatelem svého života a může se vymanit z nefunkčního rodinného fungování.

„Je důležité kontinuálně pracovat s vlastní psychikou a zvědomovat si svoje hranice. Stěžejní je naladit se sám na sebe a posilovat se v tom, abych mohl toxické lidi opustit. K tomu je potřeba si vybudovat další záchranné pilíře,“ popisuje psycholožka nelehký proces, kterým často provází své klienty v rámci terapie.

Vymezit se vůči rodině není ani zdaleka snadný úkol, i když jsou vztahy toxické, vytváří náš život a jsou pro nás stěžejní. „Je to proces postupného budování jistot, léčení sám sebe zevnitř, aby mohly nastat změny,“ shrnuje na závěr s přáním bezpečných Vánoc pro všechny.

Pusťte si celý rozhovor na videu nebo si jej poslechněte v audiopřehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám