Hlavní obsah

Pavel Budský: Za totality propadl imperialistickému sportu, kariéru končí osmnáctým titulem

S týmem brněnských Draků získal osmnáct ligových titulů, jako jeden z mála Čechů si vyzkoušel i angažmá ve Spojených státech. Baseballista Pavel Budský letos ukončil kariéru, tentokrát prý už definitivně. V dalším díle podcastu Dobojováno hodnotí kromě vlastní kariéry také současný úspěch české reprezentace, která se poprvé v historii kvalifikovala na prestižní turnaj World Baseball Classic.

Dalším hostem podcastu Dobojováno byl Pavel Budský.Video: Novinky

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Historický úspěch české reprezenatace
  • Imperialistický sport v totalitním režimu
  • Na zkušenou do zámoří
  • Ambice v Brně
  • Budoucnost v trénování
  • Zážitky z Vasova běhu

Ačkoliv Budský pochází z Prahy, všechny svoje ligové tituly získal v Brně. Ten zřejmě poslední přidal s Draky letos v srpnu. Kariéru přitom končil už v roce 2012, od té doby ale přidal dalších pět titulů. „Teď už opravdu končím,“ usmívá se v rozhovoru legenda českého baseballu.

Budský si jako jeden z mála Čechů vyzkoušel angažmá za mořem, kde v devadesátých letech podepsal smlouvu nejdříve v Montrealu a později působil i v organizaci Kansasu City. Jak ale sám přiznává, k tomu, aby nakoukl z nižší soutěže do nejlepší ligy světa – MLB –, chyběl zřejmě dost velký kus.

Ze zkušeností, které nabral při působení za mořem a následně v Nizozemsku, však těžil v pozdějších letech v české lize. Je držitelem rekordu v počtu odpálených homerunů a jako nadhazovač byl postrachem pálkařů soupeře.

Budský ocenil i úspěch národního týmu, který se poprvé v historii probojoval na World Baseball Classic. Turnaj, kterého se účastní nejlepší národní týmy světa, se odehraje příští rok v březnu.

Více o tom, jak se „imperialistický“ sport prosazoval v totalitním Československu, kde se shánělo vybavení, jak se Budský vydal na Vasův běh nebo jaká panuje v Brně rivalita mezi tamními týmy, se dozvíte v dnešním díle Dobojována. Pustit si ho můžete v přehrávači v úvodu článku nebo na videu. Všechny předchozí díly Dobojována najdete zde.

Co je to podcast a proč mu neříkáte česky?

Podcasty jsou záznamy mluveného slova umístěné na internetu, kde si je může kdokoli přehrát. Anglické slovo „podcast“ pochází ze spojení slov „iPod“ a „broadcast“, v češtině pro něj zatím není ustálený ekvivalent.

Pokud se chcete příště podívat na vašeho oblíbeného sportovce, na jehož kariéru rádi vzpomínáte, pak napište e-mail na adresu jakub.stepanek@novinky.cz a do předmětu uveďte „Dobojováno“. Sledovat nás můžete také na Spotify, Apple Podcastech či Podcasty.cz

Podcast roku zná letošní vítěze, u odborné poroty zabodovalo i Dobojováno

Podcasty a pořady

Děkujeme všem čtenářům za hlasy v anketě Podcast roku, kde bylo Dobojováno odbornou porotou vyhlášeno druhým nejlepším podcastem v kategorii Sport.  

Reklama

Výběr článků

Načítám