Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Potěmkinovy volby

Volební klipy povolených stran a hnutí na ruském federálním televizním kanálu Pěrvyj jsem zvlášť nevyhledával. Jen mě zajímalo pokračování seriálu Šifra, z něhož jsem viděl dvě řady a byl zvědav na třetí. Ale klipy byly vysílány spolu s reklamou uprostřed seriálu, takže utéct jim nešlo.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Volby do Státní dumy a dalších orgánů skončí v Ruské federaci 19. září. Začnou již 17. září v souladu s novým ustanovením o třídenním volebním procesu. Kritici poznamenávají, že státní moc bude tak mít ulehčenou manipulaci s hlasovacími lístky.

Očima Saši Mitrofanova

Alexandr Mitrofanov komentuje nejčastěji vnitropolitické dění a témata spojená s vývojem v Rusku. Přehrát si tento podcast můžete také na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Kdyby člověk pouze sledoval volební klipy a nevěděl o situaci v Rusku před těmito volbami nic bližšího, řekl by si snad jen to, že jsou tyto agitky nabubřelé a některé doslova bizarní. Lahůdkou je vstup kandidáta strany Občanská platforma, který přijde na jakousi střelnici, kde neidentifikovaní střelci nejsou s to trefit klasickou postavu amerického strýčka Sama. Kandidát si vytáhne obyčejný prak, pochlubí se, že si ho vyrobil sám, a proděraví Amíkovi čelo přesně nad kořenem nosu. To má být argument, proč volit tuto stranu.

Jinak vrchní komunista Gennadij Zjuganov tam prohlašuje, že nevzdělaný člověk je v současném světě ztracen, vrchní nacionalista Vladimir Žirinovskij slibuje nápravu sociálních problémů, hybridní kremelsko-nacionalistická partaj Spravedlivé Rusko – Za pravdu chce, aby matka se stala profesí, atd. Je to tradiční a dost nudné.

Jenže za touto fasádou se skrývá fakt, že Kreml nepustil k volbám politické subjekty a kandidáty, které pokládá za sebeméně neloajální vůči Vladimiru Putinovi. Strany jednoduše nedostaly registraci vnitra a ti jednotlivci, kterým smíšený volební systém umožňuje účast, ale nebyli shledáni jako poslušní, uviděli jen dveře volebních komisí, které se před nimi zavřely. Ze 174 kandidátů tohoto typu pustil Kreml k volbám jen 11 nejvíce prověřených.

V Petrohradu se ale stala neobvyklá věc: možnost obhájit svůj mandát dostal jeden ze známých opozičních členů městského zákonodárného sboru, liberál Boris Višněvskij. A co následovalo? Volební komise zveřejnila plakáty s fotografiemi kandidátů. Boris Lazarevič Višněvskij, což je zmíněný liberál, je úplně vpravo. Vedle něj jsou dva konkurenti: Boris Gennadijevič Višněvskij a Boris Ivanovič Višněvskij. Vypadají tak, aby byli podobní Borisi L. Višněvskému. Přitom se ještě nedávno oba tito pánové jmenovali jinak a měli jiné vzezření.

Šéfka ústřední volební komise Ella Pamfilovová se rozčilila: „Podle mě je to prostě hanba a ohavnost… Je to prostě výsměch voličům.“ A co udělala? „Bohužel je zákon velmi liberální vůči takovým projevům.“ Takže nic.

Voliči budou úspěšně zmateni tímto cirkusovým představením a Rusko 19. září zdárně naváže na Potěmkinovy vesnice Potěmkinovými volbami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám