Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Rusko jako benzínka s raketami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trend, podle něhož je russkij mir odlišnou civilizací, která je nepřátelská vůči Západu, nastoluje osobně Vladimir Putin a většina Rusů to přijímá. To ale nepopírá existenci menšiny brilantních mozků, které jsou schopny analyzovat situaci v zemi, kde se nacházejí nebo odkud pocházejí.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Tento komentář byl původně natočen pro Český rozhlas Plus.

Publicista Alexandr Skobov byl disidentem ještě za pozdního Sovětského svazu a tehdejší stát ho za to potrestal vězněním a násilným zavřením do blázince. Není poplatný shora určenému vidění situace, proto jsou jeho texty zajímavé.

V nedávném postu na Facebooku napsal, že si „západní společnost musí uvědomit, že do světa se vrátilo zlo, nad kterým kdysi zvítězila a založila na tomto vítězství svou existenci“. Připomněl, že přepadení Ukrajiny Ruskem se v ničem neliší od „speciální vojenské operace“, kterou provedl Hitler za účelem demilitarizace a destalinizace SSSR.

Skobov neskrývá skepsi ohledně možnosti přeměny Ruska v západně orientovanou demokratickou konfederaci. Válka na Ukrajině není pro něj válkou režimu, ale celého Ruska, proto musí zakusit porážku nikoli jenom režim, ale Rusko jako celek. „Většina ruského obyvatelstva se nechala ochotně zneužít,“ napsal Skobov a dodal, že „vystřízlivění těchto lidí může nastat pouze ve chvíli, kdy se ocitnou na kouřících zbytcích svých imperiálních choutek“. Podle publicisty stejný osud pak postihne i menšinu, která byla proti válce.

Tuto predikci doplňuje čerstvý text politologa Vladimira Pastuchova. Analyzuje současný stav ruské společnosti a dochází k závěru, že ji „válka spolkla jako celek, bezezbytku“. Jen velmi malá část se tomu vyhnula buď emigrací, nebo tvrdě trestaným disidentstvím.

Zbytek se podle Pastuchova rozdělil na dvě skupiny. Jedni válku přijali a podpořili, druzí ji nepřijali, ale naučili se s ní koexistovat. „Tragédie spočívá v tom, že lidé, kteří mají k válce negativní vztah, a možná dokonce chtějí, aby skončila klidně i ztrátou okupovaných území pro Rusko, které se vzdá agrese, jsou prakticky součástí války, a dokonce z ní čerpají výhody,“ napsal Pastuchov.

Podle něj sem patří zaměstnanci válečného průmyslu, který jede na plné obrátky, dále propagandisté, kteří působí na školách a v médiích, lékaři, kteří mají hodně práce s raněnými vojáky, a tím pádem víc peněz a nakonec byznys, který vydělává na státních zakázkách během války. Proto je její pokračování v zájmu velkého množství Rusů.

„Vzniká situace, za které není možné opustit tento systém, aniž by jeden opustil společnost a stal se vyvrhelem. Lidé mají tvrdou, dokonce krutou volbu. Buď se dobrovolně vytrhnou ze společnosti, nebo později ponesou svůj díl kolektivní odpovědnosti,“ napsal Pastuchov.

Jeho vlastní vidění situace se odrazilo ve větě, kterou řekl v debatě na YouTube: „Jestliže Rusko dříve nemuselo nutně být benzínkou s raketami, teď se jí nevyhnutelně stane.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám