Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: My Rusko nedáme, radši vše zbouráme, zní z Kremlu

Tento komentář vzniká v předstihu, proto nejsem s to sledovat poslední vývoj v kauze čtvrtečního narušení ruské hranice v Brjanské oblasti. V době vzniku textu bylo zjištěno, že tuto akci mohl uskutečnit tzv. Ruský dobrovolnický korpus (RDK). O jeho šéfovi Denisi Nikitinovi je známo, že vyznává neonacismus, celý korpus se řídí ideologií ruského nacionalismu.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Tento komentář byl původně natočen pro Český rozhlas Plus.

Ruský politolog Fjodor Krašeninnikov, který kvůli hrozícímu zatčení ve své zemi žije již nějaký čas v emigraci, k tomu poznamenal: „Pokud je případ v Brjanské oblasti provokací (ruské) FSB, pak Ruský dobrovolnický korpus tvoří provokatéři FSB. Pokud to byla lidová tvořivost RDK, pak ho prostě tvoří Putinovi užiteční idioti.“

Senzační výkřiky o násilí a lidských obětech, které přicházely z Moskvy, lokální úřady na začátku dementovaly s tím, že se nic takového neděje. Věci se však chopil Vladimir Putin a sdělil, že takto chtějí Rusům vzít zemi, historickou paměť a ruštinu.

Paranoidní to bezesporu je, ale zároveň jde o postup v rámci kremelské taktiky. Dříve totiž promluvil Putin do televize o tom, že Západ má plán na rozbití Ruska – a že žádní Rusové pak nebudou, pouze „Moskvané, Uralci a tak dále“.

Následoval článek exprezidenta Dmitrije Medvěděva. Obsahoval přímé výhrůžky, že pokud se Západ pokusí o vítězství nad Ruskem, zničí Kreml celou planetu, protože bez Ruska nenechá Moskva svět dál existovat.

Politolog Vladimir Pastuchov, který kvůli hrozícími zatčení ve své zemi žije léta v emigraci, poznamenal: „Základním leitmotivem ruské strategie v roce 2023 bude jaderné vydírání USA a Evropy. Kreml chápe, že neomezená západní vojenská a finanční pomoc Ukrajině dříve či později pohřbí úsilí Moskvy o zlomení ukrajinského odporu, a proto soustředí nejbližší úsilí na strašení Západu.“

Míra vyšinutosti ruského vedení i většiny obyvatelstva, které věří, že Západ se třese na to, aby jejich jedinečnou civilizaci okupoval a zneužil, se zračí v čerstvých zprávách z této údajné země zaslíbené. Česká veřejnost se už seznámila nejen s případy kňučících vojáků, kteří nedostávají najíst ani zbraně, či rodin zabitých, které úřady odmění pytlem pelmeňů nebo krémem na holení.

Ví se u nás i o učitelce ZŠ, která zasypala jinak výborného žáka nadávkami a vyhrůžkami, že bude podřezán jako Ukrajinci, jen kvůli tomu, že přišel o něco později na slavnost ke dni ruské armády. Byl zveřejněn i případ, kdy žákyně, která namalovala obrázek za mír, skončila na čas v dětském domově, i když žila s tátou, protože tátu úřady za její obrázek zatkly.

Bývá to i komické. Samarský zastupitel za komunisty Michail Abdalkin poslouchal nedávný Putinův projev s nudlemi na uších. Věšať lapšu na uši je rusky přibližně totéž jako věšet bulíky na nos. Jinak řečeno, samarský komunista vyjádřil svůj vztah k Putinovým slibům asi jako „tudle nudle“.

Teď je stíhán… Za diskreditaci ruské armády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám