Hlavní obsah

Oči je potřeba chránit i v zimě. Výskyt infekčních onemocnění je častější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se momentálně nacházíme v zimním období, kdy tolik nesvítí slunce, neznamená to, že jsou naše oči v bezpečí. I v zimě musíme o náš zrak pečovat, abychom se vyhnuli případným nepříjemnostem. Nejen o oční péči přišel do podcastu Neklepat! pohovořit přednosta Oční kliniky 1. LF a Ústřední vojenské nemocnice Martin Šín. Prozradí nám také, jak postupuje vývoj diagnostiky, kdy hlavním hráčem na tomto poli je umělá inteligence.

Neklepat: Martin ŠínVideo: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jak ochránit oči na horách a jak ve městě? (6:45)
  • Pozor na nošení kontaktních čoček při sportu (11:35)
  • Co může způsobit vřed v oku? (14:05)
  • Jak kouření škodí očím? (22:05)
  • Co dokáže umělá inteligence určit za nemoc z fotky oka? (23:30)

Každé roční období s sebou přináší určitá specifika a zima není výjimkou. „V zimě máme daleko nižší teploty a v těch nižších teplotách se ve vzduchu drží daleko nižší vlhkost. A samozřejmě oči na svém povrchu mají slzný film, který v těch nižších vlhkostech může více trpět nebo být lehce poškozován,“ řekl přednosta Martin Šín v úvodu podcastu.

S příchodem zimních měsíců se v populaci častěji vyskytují infekční onemocnění. „Máme různé respirační infekty horních cest dýchacích a samozřejmě slznými cestami je možné, že se infekce mohou přenést do očí a mohou vznikat častější komplikace, nejčastěji povrchové záněty spojivek,“ dodává přednosta.

Ty způsobují pocit škrábání očí a slzení, v pozdějším stadiu může zánět doprovázet i hnisavý výtok. Protože je to infekce bakteriálního původu, lze ji vyléčit pouze antibiotiky.

S podzimem alergie nekončí. Víte, jak je rozeznat od nachlazení?

Neklepat

Sluneční brýle je potřeba nosit i v zimě

Se zkracováním dne ubývá také slunečního světla a více času tak strávíme svícením pomocí umělého světla. Podle lékaře právě umělé světlo může z dlouhodobého hlediska přispět ke vzniku krátkozrakosti.

Když ale zrovna slunce svítí, musíme své oči chránit i před UV zářením, které je přítomné i v zimě. „V zimním období daleko častěji vyrážíme na dovolenou do vyšších nadmořských výšek, do hor, kde je navíc ještě sněhová pokrývka, od které se UV paprsky odrážejí. Tam je vyšší množství UV záření, je tedy dobré mít sluneční brýle s kvalitním UV filtrem,“ vysvětluje Šín.

Foto: Novinky

Přednosta Oční kliniky 1. LF a Ústřední vojenské nemocnice Martin Šín

Mýty, které se ukázaly být pravdivé

Známým moudrem je tvrzení, že mrkev pomáhá se zrakem. Podle Šína je na něm ale něco pravdy. „Nedá se říct, že se jedná o mýtus. To je moudro, které říkaly už naše prababičky a skutečně v té mrkvi jsou látky jako karoten, které pomáhají pro ochranu očí,“ doplňuje.

Sledování televize nebo počítače zblízka může „kazit“ zrak. Není to ale z důvodu, že by televize vyzařovaly UVB záření jako dříve. Když sledujeme předměty zblízka, využíváme pro to akomodaci, tedy zaostřování oka. „Oko si vlastně neodpočine, musí neustále zaostřovat a skutečně to vede k prodlužování očního bulbu, tím se navyšují nebo vznikají dioptrie,“ dodává Šín.

Více o tom, co se děje, když dlouho koukáme do počítačových monitorů a o umělé inteligenci, která z fotky sítnice dokáže rozpoznat různé nemoci, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete přehrát v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám