Hlavní obsah

Pavlín Jirků: Sešívaní už mi odpustili, vypráví legendární Paša svůj příběh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo mu neřekne jinak než Paša. Pavlín Jirků patří bezesporu k nejvýraznějším postávám tuzemských fotbalových trávníků. S píšťalkou v ruce řídil v devadesátých letech zápasy v první lize a stal se i rozhodčím FIFA. Svérázný bavič, který si u hráčů i fanoušků vybudoval respekt, je hostem dnešní epizody podcastu Dobojováno, kterou moderuje Lucie Černá.

Dalšího hostem podcastu Dobojováno byl Pavlín Jirků.Video: Novinky

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Začátky s fotbalem k nevoli rodičů (0:48)
  • Rozhodčí FIFA (6:35)
  • O platech rozhodčích a utrácení (12:15)
  • Nepovedené derby a nenávist Slávistů (16:30)
  • Šaškem už od základní školy (25:46)
  • Cestování s Amforou (37:15)

Noblesní knírek, úsměv na tváři a prakticky nekonečné množství historek z fotbalových trávníků a zákulisí. Pavlín „Paša“ Jirků byl svého času na fotbalových kolbištích nepřehlédnutelný.

„Jak se říká, že by rozhodčí měl být vidět co nejméně, tak u mě platil pravý opak,“ přiznává Paša, kterého po nepovedeném derby v polovině devadesátých let nenáviděli zejména příznivci pražské Slavie.

„Myslím, že už mi to odpustili. Ten zápas se mi ale nepovedl, omluvil jsem se za něj už mockrát. Byl tam hraniční souboj na začátku mezi Poborským a Budkou, já jsem to pustil a pak už jsem se zařekl, že nepísknu nic. Bohužel to odnesli hlavně Slávisti,“ vrací se k utkání, které Sparta vyhrála 2:0, i když Slavie měla kopat tři penalty. Hrubě nepovedený zápas nakonec stál Pašu i zahraniční angažmá v Japonsku.

Foto: Novinky

Pavlín Jirků v podcastu Dobojováno

„Pamatuju si třeba, když na mě z tribuny letělo jablko. Zvedl jsem ho ze země, otřel o trenky, snědl jsem ho a ohryzek jsem s poděkováním pinknul zpátky do hlediště. Lidi z toho šíleli,“ směje se rozhodčí, který si svým chováním však postupně získal respekt a dostal se i na listinu FIFA.

Na celý rozhovor se můžete podívat na videu, případně si jej pustit v audio přehrávači v úvodu článku.

Pokud se chcete příště podívat na vašeho oblíbeného sportovce, na jehož kariéru rádi vzpomínáte, pak napište e-mail na adresu jakub.stepanek@novinky.cz a do předmětu uveďte „Dobojováno“. Sledovat nás můžete také na Spotify, Apple Podcastech či Podcasty.cz

Podcast roku zná letošní vítěze, u odborné poroty zabodovalo i Dobojováno

Podcasty a pořady

Děkujeme všem čtenářům za hlasy v anketě Podcast roku, kde bylo Dobojováno odbornou porotou vyhlášeno druhým nejlepším podcastem v kategorii Sport.  

Reklama

Výběr článků

Načítám