Hlavní obsah

Jan Macháček: Na Zélandu tančil haku, teď chce s českým ragby na olympiádu

Neběhá po světě moc českých ragbistů, kteří by měli tak bohatou kariéru jako Jan Macháček. Angažmá na Novém Zélandu, ve Walesu, Anglii či Francii, pozvánka do prestižního výběru světa či 55 reprezentačních startů. Český světoběžník, jenž někdy bývá označován za Jágra českého ragby, je dnes dalším hostem sportovně-společenského podcastu Dobojováno.

Hostem Dobojována byl bývalý ragbista Jan MacháčekVideo: Novinky

 
Článek

V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:

  • Angažmá na Novém Zélandu (5:18)
  • Ragby jako profesionální sport (14:15)
  • První Čech ve výběru světa Barbarians (21:35)
  • Ragby pro děti a mýtus brutality (27:24)
  • Jak odbourat strach? (31:40)
  • Olympijské vyhlídky českého ragby (34:08)
  • Projekt Trenéři ve školách (42:36)

Jak se kluk z Holešovic dostane v polovině devadesátých let k angažmá na Novém Zélandu? „Měl jsem hodně štěstí. Po revoluci sem cestovalo hodně Novozélanďanů. U nás doma bydlel tři měsíce jeden z nich a pozval mě hrát ragby k nim domů,” vypráví Macháček v podcastu Dobojováno. Tehdy hráč pražské Slavie přerušil studium Matfyzu a vydal se na druhou stranu zeměkoule.

„Já jsem v té době vůbec neuvažoval o tom, že by mě ragby mělo živit, mě to prostě jenom bavilo,“ říká Macháček, který se po roce vrátil na univerzitu do Prahy, hned vzápětí se ale stěhoval do Walesu k dalšímu angažmá. Celou epizodu si můžete pustit na videu, případně si ji poslechnout v audio přehrávači v úvodu článku. 

Nakonec byl český ragbista u toho, když se z amatérského sportu stal profesionální, zahrál si finále francouzské ligy před osmdesátitisícovou návštěvou a na konci devadesátých let dvakrát obdržel pozvánku do týmu Barbarians, tedy prestižního týmu světových hvězd.

„Když byli Barbarians v roce 2017 v Praze, tak to byl svátek. Ukázali tady moderní ragby,“ vzpomíná muž, který se po konci kariéry věnuje zejména rozvoji mládeže. Občas sice musí rodiče dětí tak trochu přesvědčovat, že ragby není brutální sport plný násilí, ba naopak je sportem gentlemanů. Rovněž se věnuje projektu Trenéři ve školách, který má za cíl pomáhat učitelům tělocviku se sportovním rozvojem dětí.

Pavel Petřikov: Na olympiádě cítil křivdu, děti ho znají jako trpaslíka z Ať žijí duchové

Dobojováno

Podívejte se na dnešní epizodu a dozvíte se více o olympijských ambicích českého ragby, spolupráci s americkým fotbalem, simulování v kopané, nebo o tom, proč jsou děti překvapené, že jim po tělocviku cosi teče z vlasů.

Pokud se chcete příště podívat na vašeho oblíbeného sportovce, na jehož kariéru rádi vzpomínáte, pak napište e-mail na adresu jakub.stepanek@novinky.cz a do předmětu uveďte „Dobojováno“. Sledovat nás můžete také na Spotify, Apple Podcastech či Podcasty.cz

Podcast roku zná letošní vítěze, u odborné poroty zabodovalo i Dobojováno

Podcasty a pořady

Děkujeme všem čtenářům za hlasy v anketě Podcast roku, kde bylo Dobojováno odbornou porotou vyhlášeno druhým nejlepším podcastem v kategorii Sport. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám