Hlavní obsah

Alergickou reakci na jídlo může vyvolat i fyzická námaha, říká alergoložka

S přicházejícím jarem se dostavila také sezona alergií. Na ně trpí podle Státního zdravotního ústavu až čtvrtina populace. V podcastu Jiný hrníček o nich mluví zástupkyně primářky Ústavu imunologie a mikrobiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jitka Petanová.

Foto: Novinky

Další díl podcastu Jiný hrníček

Článek

Vysvětluje například jaké faktory ovlivňují vznik alergie. Kromě toho, že je možné ji pokládat za civilizační nemoc způsobenou znečištěním ovzduší, kouřením nebo nadměrnou konzervací potravin, je také ovlivněna genetikou. Samotným prostředím, tedy bez dispozice, totiž alergie vyvolat nejde. Tato dispozice však v průběhu času roste a je velmi pravděpodobné, že za 20 let ji bude mít polovina populace.

Mimo obecné informace o alergii, mluví Jitka Petanová i o anomáliích, se kterými se během práce setkala. Například o alergické reakci na některou ze složek piva, u které se dodnes nepřišlo na to, která to byla, ačkoliv je podle ní nejpravděpodobnější, že se jednalo o chmel. Setkala se ale i s alergií na kalafunu či návnadu na ryby.

Příroda se probouzí nečekaně brzy. Začala pylová sezona

Věda a školy

Dozvíme se ale také, jak je možné alergie léčit, nebo alespoň potlačit jejich příznaky. Petanová popisuje, jak fungují léčiva dostupná v ČR, a o rizicích samoléčby, která může způsobit různé trvalé dýchací potíže.

Jiný hrníček

Zajímavosti zachycené redaktory serveru Novinky.cz, na které nezbyla vlastní škatulka. Podcast o tom co hýbe, nebo hýbalo světem. Přehrajte si Jiný hrníček na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám