Hlavní obsah

Závěr října bude nadprůměrně teplý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec října bude nadprůměrně teplý a takové počasí vydrží i do začátku listopadu. V dlouhodobém výhledu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 24. 10. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Výhled se týká období čtyř týdnů od 23. října do 19. listopadu. Meteorologové čekají, že jako celek bude toto období lehce nadnormální až normální.

„Nadprůměrně teplý bude konec října a začátek listopadu, kdy se teploty v maximech budou stále pohybovat po většinu období kolem 14 °C, minimální teploty zpočátku kolem 5 °C,“ uvedl ČHMÚ.

V týdnu bude hodně pršet, teploty ale zůstanou vysoko

Počasí

Teprve od poloviny první listopadové dekády by měly teploty spadnout na hodnoty kolem dlouhodobého normálu, kdy bude v maximech kolem 9 °C a v minimech kolem 2 °C.

„V tomto období již nelze vyloučit několikadenní období s poklesem nočních a ranních minim pod 0 °C,“ napsali meteorologové.

Srážkově by mělo být dané období normální nebo slabě nadnormální.

„Srážky budou v průběhu měsíce rozloženy téměř rovnoměrně, nejvíce srážek předpokládáme ve třetím předpovědním týdnu, který je i z klimatologického pohledu v tomto období srážkově nejbohatší,“ dodal ČHMÚ.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ.

Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Lavina se utrhla. Velcí dodavatelé razantně zlevňují elektřinu a plyn

Ekonomika
Foto: Petr Hloušek, Právo

Prokopské údolí během krásného podzimního dne 23. října 2023.

Reklama

Výběr článků

Načítám