Hlavní obsah

Během 24 hodin 100 litrů na metr. Z Krkonoš hlásí extrémně vydatný déšť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na stanici Luční bouda v Krkonoších meteorologové zaznamenali nad ránem extrémně vydatný déšť. Za posledních šest hodin tam napršelo více než 50 litrů vody na metr čtvereční. Během 24 hodin činí srážkový úhrn 100 litrů. V Krkonoších a Jizerských horách bude pršet ještě v úterý dopoledne, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Animace srážek v úterý nad ránemVideo: ČHMÚ

 
Článek

„Během noci pršelo intenzivněji na návětří Krkonoš, kde spadlo místy kolem 60 mm srážek. Extrémní srážkový úhrn zaznamenala stanice Luční bouda, kde srážkoměr naměřil 100 milimetrů za 24 hodin,” konstatoval ČHMÚ.

Řeky v regionu se zatím zvedly jen mírně, okolo 06:00 byly na prvním stupni povodňové aktivity Labe ve stanicích Špindlerův Mlýn a Labská a Úpa v Horním Starém Městě, vyplývá z informací hydrologické služby ČHMÚ.

Meteorologové už v pondělí varovali, že hory na severu Čech mohou zasáhnout vydatné deště.

Pro okres Trutnov platilo varování na extrémně vydatný déšť do úterních 08:00, do poledne pak platí výstraha na intenzivní srážky s nižším stupněm nebezpečí.

Přívaly deště na Portášových boudách, Pec p. SněžkouVideo: Jakub Bartosz, Novinky

Tato výstraha se v Královéhradeckém kraji týká ještě regionu Vrchlabí a v Libereckém kraji okolí Jilemnice, Tanvaldu, Jablonce nad Nisou a Frýdlantu.

Chladno povládne až do začátku školního roku

Počasí

Při deštích mají být opatrní zejména řidiči. Na některých místech by voda při silných srážkách mohla téct přes silnice, hrozí snížená viditelnost a riziko aquaplaningu.

V úterý by měly srážky postupně slábnout. Nejvíce by mělo pršet v Jeseníkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám