Hlavní obsah

Z léta rovnou do zimy. V Česku napadl první sníh

– Pec pod Sněžkou

Řada lidí již sice vyměnila trička s krátkým rukávem za svetry, možná to ale nebude stačit a vhodnější budou zimní bundy – obzvláště to platí, pokud míříte na hory. Například vrcholové části Krkonoš totiž již během nedělního rána pokryl poprašek sněhu. Ukazují to on-line kamery na serveru humlnet.

Vrcholy Krkonoš pokryl poprašek sněhu.Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Loni přišel první sníh na hřebeny Krkonoš 12. října, o rok dřív 14. října a například první sníh zimy 2018/2019 napadl v Krkonoších 24. září. Letos si tak sněhová nadílka opravdu pospíšila.

Hranice sněhu byla v neděli ráno okolo 1100 metrů nad mořem. „Během rána ve vrcholových částech Krkonoš napadl asi centimetr sněhu, v ranních hodinách se ochladilo. Jde o poprašek – v nejbližších hodinách, maximálně dnech, roztaje. Sníh v Krkonoších není v tuto dobu výjimečný. Výjimečné je, když v září napadne sníh i v údolích, to se stává jednou za 15 až 20 let, ale k tomu letos nedošlo,“ řekl Štěpán Dunka z Horské služby Krkonoše.

Podle údajů na webu horské služby ráno u hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů padal déšť se sněhem a bylo okolo nuly. Na Sněžce sněžilo a teplota klesla na minus 1,3 stupně Celsia, vyplývá z dat měřicí stanice České poštovny. Vítr na Sněžce zhruba hodinu po půlnoci v nárazu dosáhl rychlosti zhruba 112 km/h, téměř hranice orkánu, která je 118 km/h.

Foto: Humlnet, ČTK

Sníh na Labské boudě (neděle 18. září 2022)

Foto: Humlnet, ČTK

Vrcholové části Krkonoš pokryl 18. září 2022 ráno poprašek sněhu. Snímek je z webové kamery na Dvořákově boudě.

Vítr zastavil lanovku

Silný vítr zastavil v neděli horní úsek lanovky na Sněžku, uvedli vlekaři na webu. To samé se stalo už v sobotu. Může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h.

Když je horní úsek lanovky mimo provoz, mohou se lidé z Růžové hory na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. Lanovka na Sněžku je v letní sezoně, od 1. května do 30. září, v provozu v závislosti na počasí od 08:00 do 19:00. Kabinová lanovka na Sněžku má dva úseky, dolní z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu a horní z Růžové hory na Sněžku.

V neděli má být podle meteorologů v Královéhradeckém kraji zataženo až oblačno, postupně na většině území přeháňky nebo občasný déšť, nad 1100 metrů srážky smíšené nebo sněhové. Později odpoledne mají srážky slábnout a oblačnost se má protrhávat. Nejvyšší denní teploty budou mezi 10 a 13 stupni Celsia, na horách pět až osm stupňů. Vítr by měl navečer částečně slábnout.

Na víkend se citelně ochladí

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám