Hlavní obsah

Víkend přinese teplotní skok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se začátkem astronomického jara se dočkáme nárůstu teplot, který však nebude mít dlouhého trvání. Během víkendu dorazí vlnící se studená fronta a s ní i razantní ochlazení. V neděli se tak od vyšších poloh setkáme se sněžením. Podprůměrné teploty vydrží i v úvodu nového týdne, sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 21. 3. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V závěru pracovního týdne bude počasí pod vlivem teplého jižního proudění. Ve čtvrtek bude převážně oblačno až zataženo, odpoledne bude docházet k přibývání oblačnosti a místy se přidají přeháňky či bouřky. Odpolední maxima vystoupají k 12 až 17 °C.

Zataženo až oblačno bude pokračovat i v pátek. během dne bychom se měli dočkat i polojasné oblohy, ale zejména v horských oblastech se budou vyskytovat ojedinělé přeháňky. Ranní minima klesnou na 8 až 4 °C, přes den se maxima dostanou k 12 až 16 °C.

„Teplé jižní proudění ukončí v sobotu od západu vlnící se studená fronta. Po jejím přechodu k nám pronikne studený vzduch od severozápadu, který přinese strmý pád teplot vzduchu,“ řekla Honsová k turbulentním změnám charakteru počasí během víkendu.

Lyžování je teď nejlepší za celou zimu. Sezonu dojede do Velikonoc šest areálů

Domácí

V sobotu bude zpočátku převládat polojasno až oblačno, ale postupně bude od severozápadu přibývat oblačnosti na zataženo. Místy se přidají srážky, ojediněle opět i bouřky. Ráno minima klesnou na 8 až 4 °C, přes den se budou teploty pohybovat mezi 13 a 17 °C. Postupně se v souvislosti s přechodem studené fronty bude rychle ochlazovat a od vyšších poloh se se dočkáme smíšených srážek deště se sněhem. Pocitovou teplotu bude dále snižovat čerstvý vítr s nárazy o rychlosti kolem 55 kilometrů v hodině.

V neděli již bude převládat oblačno až zataženo s ranními teplotami od 4 do 0 °C. Během odpoledne se místy přidají srážky, které budou od vyšších poloh sněhové. Nejvyšší teploty se dostanou ke 4 až 8 °C. I nadále bude třeba počítat s čerstvým větrem.

Oblačno až zataženo, místy s deštěm či přeháňkami, které budou od vyšších poloh sněhové, bude pokračovat i v pondělí. Ráno bude chladné, teploty klesnou ke 2 až -2 °C, denní maxima vystoupají k 6 až 10 °C.

V úterý by mělo být převážně oblačno, přechodně až polojasno, od vyšších poloh se sněhovými přeháňkami. Ranní minima setrvají mezi 2 a -2 °C, denní teploty se dostanou k 6 až 10 °C.

Ve středu se dočkáme oblačné až polojasné oblohy a ranními teplotami mezi 4 a 0 °C. Přes den se oteplí na 9 až 13 °C.

Klíšťata ve městech jsou nebezpečnější než v přírodě, zjistili vědci

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám