Hlavní obsah

Víkend přinese jarní teploty

O víkendu se Česko díky teplému jihozápadnímu proudění dočká občasných přeháněk a čerstvého větru, ale především jarních teplot, které budou stoupat až k 15 stupňům Celsia. Teplo by mělo vydržet i v úvodu příštího týdne, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 14.11.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Ve čtvrtek se po rozplynutí ranních mlh a nízké oblačnosti dočkáme polojasné i skoro jasné oblohy. Nejvyšší teploty přes den se budou v Čechách pohybovat mezi 1 a 5, na Moravě a ve Slezsku mezi 5 a 9 stupni Celsia.

V pátek bude převládat oblačno až zataženo s ranními mlhami a minimálními teplotami mezi 4 stupni a nulou. Chladněji bude na západě, kde bude rtuť teploměru klesat až k –2 stupňům. Přes den se v Čechách dostanou teploty na 6 až 10, na Moravě a ve Slezsku na 10 až 14 stupňů Celsia. V Čechách by měl foukat čerstvý vítr s nárazy o rychlosti až 70 kilometrů v hodině.

Meteorologové varovali před sněžením a tvorbou náledí

Počasí

Oblačno až zataženo, místy s přeháňkami či deštěm bude i v sobotu. Ráno je třeba počítat s mlhami a teplotami mezi 10 a 6 stupni. Na západě bude pouze kolem 4. „Přes den by se měly teploty šplhat na 11 až 15 stupňů, takže se dá očekávat i přepisování teplotních rekordů,” konstatovala Honsová s tím, že rekordní zápis z pražského Klementina se datuje do roku 1926 a má hodnotu 14,5 stupně Celsia.

Chladněji bude na západě Čech, kde by se mohla odpolední maxima pohybovat jen kolem 8 stupňů Celsia.

Oblačno, přechodně i polojasno by mělo být v neděli 17. listopadu. Přeháňky by se již měly objevovat pouze ojediněle. Ráno budou teploty klesat na 9 až 5, na západě na 3 stupně, přes den vystoupají na 11 až 15 stupňů. Na západě Čech bude opět chladněji – odpolední maxima tam zůstanou na hodnotách kolem 9 stupňů Celsia.

Ve srovnání s rokem 1989, kdy se 17. listopadu odpolední maxima pohybovala pouze kolem 4 stupňů, bude na 30. výročí listopadových událostí výrazně tepleji.

Změnu počasí zatím meteorologové neočekávají ani v úvodu příštího týdne. Od pondělí do středy bude převládat počasí s ranními mlhami, velkou oblačností a ojedinělými přeháňkami. Ráno se budou teploty pohybovat mezi 5 a 1 stupněm, odpoledne budou stoupat k 8 až 12 stupňům Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám