Hlavní obsah

VIDEO: Provoz na D1 paralyzoval sníh, v jednom úseku havarovalo 17 aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Teploty pod nulou, namrzající vozovka a sem tam husté sněhové přeháňky komplikovaly od sobotního rána situaci na silnicích v kraji Vysočina. Policisté a silničáři se nezastavili zejména na celém vysočinském úseku dálnice D1, nehody se však naštěstí obešly bez vážnějších zranění. Hlavní dopravní tepna Česka dvakrát stála. Na dvoukilometrovém úseku ve směru na Prahu havarovalo 15 osobních a dvě nákladní auta.

Článek

Kolize na úseku Velký Beranov začaly po sedmé hodině ráno. Jako první havaroval na 130. kilometru ve směru na Prahu osobní vůz, o půl osmé další na 128,5 kilometru v opačném směru. V 10.49 hodin se na 108.5 kilometru ve směru na Brno zase srazil nákladní vůz s osobním autem. Osobní vůz po srážce shořel a zásah hasičů si vyžádal půlhodinové přerušení provozu.

O půl jedenácté zkomplikoval provoz při odbočce k parkovišti na 111. kilometru ve směru na Brno kamión, který sjel do příkopy mimo vozovku. Za další čtvrt hodiny na 98,4 kilometru ve směru na Prahu havarovala po smyku do svodidel dodávka. 

Kolem poledne převzali štafetu dálniční policisté z Domašova. Na 162. kilometru (exit Velká Bíteš) ve směru na Brno se převrátil kamión a zablokoval všechny pruhy, dálnice dvě hodiny stála.

Sedmnáct havarovaných aut na jednom úseku

Ve zhruba stejnou dobu mezi 157. a 155. kilometrem ve směru na Prahu došlo k celkem osmi nehodám, do nichž bylo zapleteno 14 osobních aut a pět náklaďáků. Stalo se to při hustém sněžení, tři lidé utrpěli lehká zranění.

„Tato čísla nezachycují skutečný počet havarovaných vozů. Jsou to jen ti, jejichž kolizi šetřila policie. Někteří řidiči nečekali a odjeli,“ upřesnil operační důstojník domašovských dálničních policistů.

Dálnice byla několik hodin s opatrností průjezdná jedním pruhem, před šestou hodinou byla plně zprovozněná. Příčinou nehod byla vesměs rychlost a nepřizpůsobení stylu jízdy.

Podle jednoho ze svědků kolize překvapilo řidiče počasí nad Vysočinou. „Cestou od Brna svítilo sluníčko. Před Bíteší se najednou setmělo a během chvíle se člověk ocitl v chumelenici,“ popsal situaci.

Sněžilo od pátku
Česko letos poprvé výrazně zasáhla zima - od pátečního odpoledne sněžilo po celém území, v horských oblastech napadla do rána až několikacentimetrová vrstva sněhu. Příchod zimy místy zkomplikoval dopravu. Ve vyšších polohách leží na vozovkách vrstva sněhu, v nížinách rozbředlý sníh.
Silnice byly ale na většině míst s opatrností sjízdné. S výjimkou úseků D1 na Vysočině.
Na středočeských silnicích zůstávaly po nočních sněhových přeháňkách zbytky rozbředlého sněhu, některé vozovky mohou být také namrzlé. Silnice byly ale sjízdné.
Bez větších problémů se jezdilo také na jihu a západě Čech. Opatrní by ale řidiči měli být především na vozovkách druhých a třetích tříd na Šumavě a v Krušných horách, kde silnice pokrývá vrstva sněhu. Policisté už museli řešit několik nehod, které se ale obešly bez zranění.
Na horských silnicích budou potřeba řetězy
S veškerou dostupnou technikou jsou silničáři v terénu i v dalších krajích. Silnice na Královéhradecku a v Ústeckém kraji byly ráno namrzlé, místy se vyskytovaly sněhové jazyky. Později se jezdilo bez větších problémů.
Bez zimních pneumatik nebo řetězů by se motoristé neměli vydávat do Krkonoš. V horských oblastech Libereckého kraje totiž do rána napadlo až 20 centimetrů sněhu a výše položené vozovky jsou obtížně sjízdné.
Opatrní by měli být řidiči na dálnici D1, kde během dne vytrvale sněžilo. Policisté varovali především před úsekem mezi 80. a 120. kilometrem. Před 11. hodinou se právě v těchto místech stala dopravní nehoda, při které se srazilo osobní auto s kamiónem. Při kolizi nebyl nikdo zraněn, nehoda ale uzavřela dálnici ve směru na Brno na půl hodiny.
Silnice na Šumpersku a Jesenicku pokrývala vrstva rozbředlého sněhu. Se zvýšenou opatrností byly sjízdné všechny vozovky v Moravskoslezském kraji. Na Zlínsku byly silnice povětšinou mokré, někde ležela sněhová kaše.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám