Hlavní obsah

V pátek bude sněžit, jen zatím není jisté kde

Ochlazení související s frontálním rozhraním nad Evropou přinese koncem pracovního týdne sněhové vločky i do nížin. Na otázku, kde všude se sníh nakonec objeví, nedávají zatím numerické modely meteorologům jednoznačné odpovědi.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Předpovědní model ECMWF naznačuje sněžení na většině území.

Článek

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu v této souvislosti pro zajímavost zveřejnil aktuální predikce čtyř modelů. Jejich momentální odhady polohy teplotního rozhraní, která bude určující pro charakter srážek, se totiž zatím výrazně liší.

„Model ECMWF vidí v Čechách zdaleka nejchladnější vzduch a podle tohoto modelu by mohlo sněžit i v Čechách. Naopak model ICON vpravo dole by viděl sněžení v nižších polohách maximálně tak v oblasti Slezska,“ okomentovali meteorologové mezní předpovědi.

Další dva modely ALADIN a GFS se ve svých predikcích polohy teplotního rozhraní nacházejí někde mezi.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Čtveřice předpovědních modelů ukazujících možné páteční sněžení

Mapy modelů ukazují, jaká by měla být teplota v pátek odpoledne ve výšce kolem 1500 metrů, přičemž teplotní rozhraní se nachází mezi žlutou barvou, která představuje teplý vzduch, a modrou, jež znázorňuje chladné proudění.

Jasněji by mělo být během dne či ve čtvrtek. ČHMÚ již v rámci očekávání nebezpečných jevů avizoval, že by na pátek mohla být v souvislosti se sněžením vydána výstraha.

S důsledky teplotního rozhraní se nebudeme potýkat pouze v České republice. Na chladné počasí se již připravují i v Německu.

Do Německa se řítí zima, sněžit má i v Česku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám