Hlavní obsah

V noci hrozí mráz, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noc na pátek bude mrazivá, varovali meteorologové. Ve dvou metrech nad zemí mohou teploty v části republiky klesat až k -5 °C a nízké teploty mohou poškodit kvetoucí vegetaci.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Včely opylují květy meruňky.

Článek

„V noci na pátek se na většině území ČR vyjasní a teploty v místech se slabým větrem klesnou na -1 až -5 °C. Vzhledem k tomu, že v nížinách již rozkvétají ovocné stromy, hrozí jejich poškození mrazem,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), podle něhož podobně jako v minulých letech mohou pomrznout kvetoucí meruňky.

Riziko poškození květeny se týká zejména Polabí, dolního Poohří, Prahy a dalších níže položených oblastí středních Čech, zatímco na Moravě a ve Slezsku by se teploty pod bod mrazu dostat neměly.

Teplý víkend vystřídá příští týden ochlazení

Počasí

Ovocnáři podobný scénář očekávali, neboť zejména rané odrůdy meruněk kvetou již nyní. V minulosti nebyl podobný charakter počasí obvyklý a příroda se po zimě probouzela později. Letošní únor byl však extrémně teplý a tomu odpovídá i urychlený vývoj.

Výstraha platí od čtvrtečních 23 hodin do pátečních 8:00 v Praze i částech Středočeského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám