Hlavní obsah

V Česku padaly teplotní rekordy. A sobota má být ještě teplejší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko má za sebou nadprůměrně teplý den. Rekordy padly na čtvrtině ze zhruba 165 stanic, které fungují alespoň 30 let. Nejtepleji bylo ve středočeských Dobřichovicích, kde naměřili 14,1 stupně Celsia. Na této stanici to ale nový rekord nebyl. V sobotu má být v ČR ještě tepleji.

Foto: ČHMÚ

Animace teplot v ČR v pátek v v 15:00

Článek

O rekordních hodnotách na svém Facebooku informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Po přední straně hluboké tlakové níže, která se přesouvá z východního Atlantiku nad západní Evropu, k nám dnes proudí teplý a vlhký vzduch od jihu. Máme tak další nadprůměrně teplý den,“ uvedli meteorologové.

Rekord pro 9. únor padl například v Opavě, kde bylo 13,7 stupně. Neumětely na Berounsku zaznamenaly nové maximum s hodnotou 13 stupňů. Na stanici Praha-Karlov bylo 12,7 stupně, v Netvořicích na Benešovsku 12,5 stupně a například v Pardubicích 12,5 stupně. Také všechny tyto hodnoty jsou novými rekordy.

„Zítra nás čeká ještě teplejší den, nejvyšší teploty by měly dosahovat 12 až 16 °C. Jen při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti bude o něco chladněji – kolem 10 °C, zejména na severozápadě území nebo na Vysočině. Proto je pravděpodobné, že zítra budou teplotní rekordy opět překonávány,“ doplnili meteorologové.

Od úterka začnou teploty zase postupně klesat. Ranní minima klesnou až na 0 °C. Přes den se teploty podívají ke 4 až 8 °C. Ve středu pak budou teploty dál klesat, ty ranní až pod nulu.

O víkendu bude až 16 stupňů

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám