Hlavní obsah

Tisíce blesků, vichr lámal stromy jako sirky. Bouře řádily ve Francii a Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silnice proměněné v řeky, v nichž uvázli řidiči se svými vozy. Vylámané stromy, vozovky pokryté vysokou vrstvou bláta, hladiny řek, které stouply během krátké doby o více než metr. Tak dopadl francouzský region Auvergne-Rhône-Alpes, kde v úterý navečer udeřily silné bouře, uvedla televize BFM TV. Podobná situace panuje na jihu Německa, kde po krátké přestávce zuří bouřky od středečního rána, píše server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Silný vítr, který v nárazech dosahoval rychlosti až 115 km/h, lámal stromy jako sirky.

Článek

Sesuvy půdy během bouře přerušily železniční dopravu mezi Saint-Etienne a Puy-en-Velay.

Ulice města Montbrison během několika minut zaplavila voda do výše zhruba deseti centimetrů, uvedl starosta Christophe Bazile. Během půlhodiny se ocitly pod vodou obchody, pečovatelský dům a tělocvičny. Zraněn nebyl nikdo.

Bouřky v regionu doprovázel nadprůměrný počet blesků, uvedl s odkazem na statistiky web Kéraunos. V departamentech Loire jich bylo přes 12 tisíc, v Haute-Loire 6000 a v Rhône téměř 2000. Meteorologové ovšem varují, že oblast během středečního poledne zasáhnou další silné bouřky.

Jih a jihozápad Německa postihly bouřky už v úterý večer. Nejsilněji se projevily ve spolkových zemích Bádensko-Württembersko, Porýní-Falc a Sársko. Extrémní lijáky byly příčinou dvou těžkých nehod na dálnici u Koblenze v Porýní-Falci.

V Pforzheimu dosahoval vítr v nárazech rychlosti 115 km/h a v Tholey v Sársku naměřili 100 km/h.

Reklama

Výběr článků

Načítám