Hlavní obsah

Teplý konec listopadu rázně utne víkendové ochlazení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nadcházející poslední listopadový týden bude nejteplejší od roku 2009, na sluneční paprsky ale zapomeňte, obloha bude oblačná až zatažená. O víkendu se změní proudění vzduchu a Česko zasáhne studený příval od severozápadu, který přinese sněžení i do středních poloh. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 25.11.2019 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Máme před sebou nejteplejší poslední listopadový týden za posledních 10 let, kdy maxima stoupala i přes 10 stupňů. Na svatou Kateřinu tehdy bylo 14,6 stupně. Na to tentokrát nedosáhneme, nicméně až do pátku očekáváme teplé jihozápadní proudění,“ uvedla Honsová.

Mnoho slunečních paprsků si ale podle jejích slov neužijeme. „V sobotu k nám začne proudit studený vzduch od severozápadu a v neděli 1. prosince, kdy začíná meteorologická zima, by mělo sněžit už od středních poloh,“ dodala.

V pondělí bude v Čechách zataženo nízkou inverzní oblačností, ojediněle s mlhami. Na východě bude ještě jasno nebo polojasno. Odpovídaly tomu i ranní teploty. „Ostrava hlásí jasno s teplotou 0,4 stupně, zato v Pardubicích bylo pod nízkou oblačností 7,7 stupně. Přes den to bude obráceně. V Čechách to pod nízkou oblačností už nahoru moc nepůjde, teploty zůstanou mezi 4 až 8 stupni, ale na Moravě a ve Slezsku, kde je menší oblačnost, vystoupí teploty na 8 až 12 stupňů Celsia,“ upřesnila Honsová s tím, že 8 stupňů může být i na Šumavě.

Úterý přinese lehkou okluzi, kterou ale moc nepocítíme. Nadále bude panovat velká oblačnost, na východě odpoledne s mrholením, srážky ale budou zanedbatelné. Ranní teploty zůstanou relativně vysoko mezi 7 až 3 stupni, odpolední se budou držet mezi 6 až 10 stupni Celsia.

Ve středu opět očekáváme oblačno až zataženo, ojediněle se vyskytne slabý déšť nebo mrholení, úhrny se ale vejdou do 1 mm. Ráno se ochladí na 6 až 2, odpoledne maxima budou stále mezi 6 až 10 stupni Celsia.

Ani ve čtvrtek nepřijde žádná výraznější změna, opět bude oblačno až zataženo, místy slabý déšť nebo mrholení. Ráno 6 až 2, přes den 6 až 10 stupňů Celsia.

Stejný bude i pátek, na obloze oblačno až zataženo, místy se slabým deštěm nebo mrholením a ranními minimy mezi 6 až 2 a odpoledními maximy mezi 6 až 10 stupni Celsia.

Od soboty ochlazení

V sobotu přijde zlom, kdy se teplé jihozápadní proudění změní na studený vzduch od severozápadu. Oblačnost bude proměnlivá, na většině území s deštěm, od 600 metrů se sněžením. Ráno budou teploty ještě relativně vysoko, a to mezi 5 až 1 stupněm. Denní maxima ale zůstanou už jen na 2 až 6 stupních Celsia.

Neděle přinese opět oblačno až zataženo a srážky sněhové od středních poloh. Ráno se ochladí na 2 až –2 stupně, na horách až –6 stupňů. Nejvyšší teploty přes den vyšplhají jen na 1 až 5 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám