Hlavní obsah

Teploty budou atakovat rekordy, o víkendu je srazí studená fronta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke konci pracovního týdne teploty opět vystoupají až k 15 °C, a to díky teplému jižnímu proudění, jež se bude do střední Evropy dostávat, na víkend se ale počasí zase zhorší. Novinkám to řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Vlivem zvýšených teplot začaly v přírodě první projevy jara (snímek z 10. února 2024 ze Zbýšova u Brna).

Článek

„Teploty budou výrazně nadprůměrné v porovnání s dlouhodobým normálem a atakovat budeme teplotní rekordy,“ uvedla Honsová k očekávanému počasí na konci pracovního týdne.

V sobotu ale teploty srazí studená fronta. „V neděli očekáváme návrat sněžení do hor, počátkem příštího týdne se přechodně sněhové vločky ukážou od vyšších poloh. Pravá zima se na nás ale nechystá – po ránu budou teploty klesat pod bod mrazu pouze ojediněle,“ dodala Honsová.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, občas se objeví přeháňky. Přechodně může být i polojasno. Ranní teploty 6 až 2 °C, denní 8 až 13 °C, ojediněle až 14 °C.

Poprvé v historii bylo oteplování nad hranicí 1,5 stupně celý rok

Věda a školy

V pátek by mělo být oblačno, občas přeháňky. Ranní teploty 6 až 2 °C, denní vystoupají na 10 až 15 °C, ojediněle až na 16 °C.

V sobotu bude oblačno až zataženo, občas přeháňky. Teploty ráno 8 až 4 °C, přes den 7 až 11 °C.

V neděli lze čekat opět zataženo až oblačno, občas přeháňky nebo déšť, na horách postupně sněžení. A teploty budou ještě nižší – ranní 5 až 0 °C, denní 4 až 9 °C.

Také v pondělí bude zataženo až oblačno, občas přeháňky nebo déšť, na horách sněžení. Ranní teploty 4 až –1 °C, přes den 4 až 8 °C.

I v úterý a ve středu by měl být charakter počasí podobný – zataženo až oblačno, občas přeháňky nebo déšť, od vyšších poloh i sněžení. Ranní teploty po oba dny 4 až 0 °C. Denní v úterý 4 až 8 °C, ve středu 3 až 7 °C.

Ve Španělsku mají v lednu letní teploty. Pláže ožily

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám