Hlavní obsah

„Takové teplo nepamatuji.“ V Česku padaly rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na většině míst Česka v sobotu padly teplotní rekordy, často staré i několik desítek let. Nejtepleji přitom bylo v Doksanech na Litoměřicku, rtuť v teploměrech tam vystoupala na 27,8 stupně Celsia. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Lidé si užívali slunečného počasí u Velkého jezu na řece Malši v Českých BudějovicíchVideo: Pavel Orholz, Novinky

 
Článek

Rekordy padaly především v Čechách. „Teplotní rekord byl překročen na 75 % stanic v síti ČHMÚ, které měří déle jak 30 let, tedy na 126 stanicích z celkových 167,“ uvedli meteorologové na Facebooku.

Ve zmiňovaných Doksanech padl rekord z roku 1961, kdy byla teplota 24,3 °C. Aktuálně naměřená teplota byla o 3,5 °C vyšší. Na celé řadě dalších stanic překročila teplota hranici 26 °C.

Evropu v létě sežehnou pekelné vlny veder. El Niňo vystřídá La Niňa

Evropa

„Maximální teplota na stanici Praha-Klementinum činila v sobotu 25,4 °C, což nestačilo pro umístění do tabulky, ale bylo to dost na překonání maxima 23,8 °C z roku 1961,“ konstatovali meteorologové.

Nezvykle teplého počasí si všimli také lidé v hlavním městě. „Takové teplo tady nepamatuju,“ uvedl pro Novinky.cz Karel Polívka, který se s rodinou vydal na procházku po centru Prahy.

Léto na jihu Čech

Jako v pravém létě to vypadalo v sobotu na jihu Čech. V obležení lidí byly řeky i rybníky. Spousta z nich už zkusila i první koupání. „Byli jsme na kolech a teď jsme poprvé vlezli do vody, připadám si jako v červenci,“ vyprávěl Novinkám na Velkém jezu na řece Malši v Českých Budějovicích odpoledne Martin Pavelka.

Letní počasí pak potvrdily meteorologické rekordy. V Českých Budějovicích bylo 26,6 stupně Celsia, což je o celý stupeň víc, než byl dosavadní rekord na 6. dubna z roku 1939. „Teploty nad 25 stupňů lze skutečně považovat za letní,“ ujistila Renata Uhlíková z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích.

Další rekord padl například ve Strakonicích, kde bylo 25,9 stupně.

Předpověď počasí na Windy.com

Horko bude i nadále

Přestože v Česku teprve nedávno začalo jaro, počasí bude připomínat léto i v nadcházejících dnech. Denní teploty se mají podle předpovědi ČHMÚ pohybovat mezi 24 a 28 °C.

Meteorologové dokonce očekávají, že by letos mohl být překonán první tropický den v roce dříve než v minulých letech. Historicky nejdřívější tropický den byl v Česku naměřen 17. dubna, stalo se tak v roce 1934 ve Vlašimi. Tehdy tam rtuť v teploměru ukazovala rovných 30 stupňů.

Zkraje tohoto týdne zaznamenali meteorologové první letošní letní den, na Velikonoční pondělí totiž naměřili více než 25 °C. Vloni byl přitom první letní den zaznamenán zhruba o měsíc později.

Extrémní počasí v praxi: místo aprílu přijde léto

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám