Hlavní obsah

Víkend bude ve znamení inverze

Následující dny budou ve znamení inverzního charakteru počasí, kdy k nám bude ve vyšších vrstvách atmosféry proudit teplý vzduch od jihu. Zatímco někde se dočkáme slunečného počasí s nadprůměrnými teplotami, jinde bude po celý den zataženo nízkou oblačností. Martina na bílém koni se tak letos s určitostí nedočkáme, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: David Taneček, ČTK

Náchod v mlze. Uprostřed je věž náchodského zámku.

Článek

Ve čtvrtek bude v Čechách ještě převážně jasno nebo skoro jasno. To na východě republiky bude zpočátku převládat zataženo až oblačno s deštěm či přeháňkami, které budou kolem poledne ustávat. Teploty se odpoledne dostanou na 10 až 14 °C.

V pátek, na nějž připadá svátek svatého Martina, bude polojasno, zprvu místy i zataženo nízkou oblačností, která by se však měla udržet po celý den pouze ojediněle. Ranní teploty klesnou na 6 až 2 °C, odpolední se dostanou na 7 až 13 °C, tam, kde se nízká oblačnost udrží, to bude pouze kolem 7 °C.

Svatý Martin na bílém koni příliš nejezdí

Za posledních 20 let bylo na sv. Martina nejtepleji v roce 2015 – v odpoledních maximech až 16 °C. Naopak nejchladněji bylo v letech 2011 a 2016 s teplotami do 4 °C. V pražském Klementinu byla nejvyšší teplota na sv. Martina naměřena v roce 1977 a měla hodnotu 17,3 °C. Naopak nejchladněji bylo v roce 1908 s teplotou -9,6 °C.

V Klementinu za posledních 60 let nenapadla souvislá sněhová pokrývka 11. listopadu ani jednou, v okrajových částech Prahy to bylo pouze ve čtyřech letech a na vrcholcích hor ve 24 případech. Nejvíce sněhu v Beskydech 11. listopadu leželo v roce 1981 – Lysá hora tehdy hlásila 79 centimetrů sněhu.

O víkendu se již naplno projeví inverzní charakter počasí. „V sobotu bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo, během dne místy polojasno. Ranní teploty klesnou na 6 až 2 °C. Denní teploty se dostanou na 9 až 13 °C, při nízké oblačnosti se budou pohybovat pouze kolem 6 °C,“ uvedla Honsová.

Prakticky stejně, včetně nejvyšších denních i minimálních teplot, by mělo být rovněž v neděli, pondělí a v  úterý. Po všechny tyto dny bude povětšinou zataženo nízkou oblačností, pouze místy bude polojasno.

Dílčí změnu by podle modelů měla přinést až středa, kdy se k zatažené obloze a nízké oblačnosti může přidat mrholení. Místy by rovněž mělo být polojasno. Ranní minima setrvají mezi 6 a 2 °C, denní teploty se dostanou na 8 až 12 °C, při celodenní nízké oblačnosti však opět zůstanou pouze kolem 6 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám