Hlavní obsah

Sucho v půdě se zmenšilo, v krajině přesto chybí hektolitry vody

Novinky, jas

Minulý týden byl na srážky relativně bohatý a půdním suchem zůstává ohroženo kolem 40 procent území, velmi mírně se v posledních týdnech zlepšuje i stav podzemních vod. Dlouhodobý deficit srážek se nicméně dále prohlubuje a od roku 2015 do konce července 2019 chybí v České republice v průměru 402 milimetrů srážek, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Deficit srážek v milimetrech.

Článek

V týdnu od 12. do 18. srpna napršelo mezi 5 a 30 milimetry srážek. Průměrný srážkový úhrn na celém území byl 18 milimetrů, což odpovídá 106 procentům normálu.

Půdním suchem tak zůstávají ohrožena  42,2 procenta území, což je podobná plocha jako v předchozím týdnu, uvedl Janek Doležal z ČHMÚ. Nejvíce je půdním suchem ohrožena severní polovina Čech a oblast Českomoravské vrchoviny.

I přes četné srážky zůstávají průtoky v řekách vesměs podprůměrné. „Stav podzemních vod se v posledních týdnech velmi mírně zlepšil, hladiny podzemních vod jsou však stále většinou mírně až silně podnormální,“ dodal meteorolog.

To dokumentuje dlouhodobý deficit srážek, který se oproti loňsku na většině míst  dále prohloubil.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Deficit srážek

„K mírnému zlepšení mohlo dojít hlavně na jižní a střední Moravě, kde většinou převládá letos mírně srážkově nadprůměrné období. Na zbytku území deficit postupně narůstá,“ uvedl Pavel Zahradníček z brněnské pobočky ČHMÚ, která zmapovala deficit srážek v letech 2015 až 2019.

V České republice od roku 2015 do července 2019 spadlo 87 procent dlouhodobého průměru srážek za období 1981 až 2010.

Nejvíce srážek chybí na severovýchodě Čech, konkrétně v Libereckém, Královéhradeckém a v Pardubickém kraji.

V Královéhradeckém kraji je deficit 628 milimetrů a napršelo tam pouze 82 procent obvyklých hodnot. „Z okresů nejvíce srážek chybí v Jablonci nad Nisou, a to 846 milimetrů, ale při porovnání s obvyklými hodnotami je nejhorší situace v okrese Pardubice, kde napršelo pouze 80 procent normálu,“ uvedli meteorologové.

Relativně nejmenší deficit je v Ústeckém a Jihočeském kraji.

Reklama

Související články

Deště pomohly, půdní sucho se zmenšilo

Deště z minulého týdne přírodě pomohly a díky nim je půdním suchem zasaženo již pouze 40 procent území. Ještě na konci července to přitom bylo podle dat...

Výběr článků

Načítám