Hlavní obsah

Sněžku zasáhl orkán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněžku v pondělí zasáhl vítr o síle orkánu. Podle dat z měřicí stanice poštovny Anežka na vrcholu Sněžky rychlost větru dopoledne v nárazech dosahovala více než 120 kilometrů za hodinu. Hranice orkánu činí 117,7 km/h.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Sněžka (ilustrační foto)

Článek

Kvůli silnému větru se nerozjel horní úsek lanovky na Sněžku, dolní z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu byl v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 km/h, uvedli lanovkáři na webu. Na Sněžce byla ráno mlha, kolem nuly, přičemž pocitová teplota vlivem větru klesla až k minus deseti stupňům.

Sněžka s výškou 1603 metrů ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry a klima na ní je navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské. Často neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů byla ráno mlha, dva stupně nad nulou, 115 centimetrů sněhu a vítr dosahoval rychlosti přes 50 km/h, uvedla na webu Horská služba Krkonoše.

Hladiny stoupají, nejvyšší povodňový stupeň je na 21 místech

Domácí

Hrozí laviny

V Krkonoších od pátku 22. prosince platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Při třetím stupni je lavinové nebezpečí značné a túry terénem vyžadují velkou opatrnost. Situace na horách v lavinových lokalitách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou. Na hřebenech Krkonoš je zhruba 100 až 130 centimetrů sněhu.

„Na ledovou krustu napadlo za poslední sněžení 125 cm nového sněhu v kombinaci se silným jihozápadním až severozápadním větrem. Sníh se vlivem větru ukládá na závětrných svazích, v odtrhových zónách a ve žlabech. Teploty se pohybují na hřebenech hor nad nulou, srážky jsou dešťové a sněhová pokrývka je mokrá až podmáčená. Voda v sněhové pokrývce oslabuje její stabilitu,“ uvedl dnes ráno Robert Dlouhý z horské služby.

Během dne má pršet, mohou se vyskytnout laviny z mokrého sněhu a laviny klouzavé. „Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu,“ uvedl Dlouhý. Třetí stupeň lavinového nebezpečí platí také na polské straně Krkonoš.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Na polské straně to jsou Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar. Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, lyžařské sjezdové tratě a přístupové cesty.

První stupeň lavinového nebezpečí byl v Krkonoších poprvé v této zimní sezoně vyhlášen 26. listopadu. Lavinové nebezpečí v Krkonoších stouplo na druhý stupeň 3. prosince a opět kleslo na první stupeň 7. prosince. Na druhý stupeň lavinové riziko vzrostlo opět ve čtvrtek 21. prosince a na třetí 22. prosince.

Teplo vydrží až do konce roku

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám